Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Toyota Yaris R1A pro rallye

Toyota Motorsport GmbH (TMG) se vrací do světa automobilových soutěží s modelem Yaris ve verzi R1A, jenž se veřejnosti představuje v rámci Rallye Deutschland. Cílem je nabídnout cenově dostupný a zároveň atraktivní základní model pro rallye, ať již pro mladé začínající či zkušené závodníky.

TMG přijímá objednávky s okamžitou platností, přičemž vůz určený k zástavbě se závodním kitem stojí přibližně 22 500 eur (bez DPH a montáže).
Předpisy R1A asociace FIA povolují u standardního třídveřového modelu Yaris se zážehovým motorem 1,33 l pouze omezené výkonové úpravy. Závodní kit od TMG zahrnuje závodní výfukové svody a katalyzátor, kratší převodový poměr rozvodovky, specifické zavěšení pro motorsport s upravenými pružinami a nastavitelnou světlou výškou.
Mezi komplexní úpravy patří vestavěná bezpečnostní klec, ochranné zakrytování olejové vany, palivové nádrže a palivového potrubí, hasicí přístroje, soutěžní sedačky s vícebodovými bezpečnostní pásy a centrální vypínání elektroinstalace.
Ještě před koncem roku jako první na světě získá homologaci FIA R1A (kategorie do 1400 cm³). Vůz tak bude vhodný pro soutěže na regionální, národní i mezinárodní úrovni, a to až po akce světového šampionátu v automobilových soutěžích.
Na trať Rallye Deutschland vyjela jako „vůz číslo nula“ a ve své roli traťového vozidla pojede prakticky v polozávodním režimu, kdy bude ověřovat bezpečnostní podmínky na trati a oznamovat zahájení jednotlivých etap.
Za volant usedne Isolde Holderiedová, někdejší tovární jezdkyně německého šampionátu v době vítězného tažení Toyoty v mistrovství světa v automobilových soutěžích. Spolujezdcem bude další člen týmu TMG Herbie Hossbach.
Isolde Holderiedová: „Jsem nadšená, že budu opět za volantem nového soutěžního vozu Toyota; bude to po velmi dlouhé době! Koncepce TMG zhmotněná v TMG Yaris R1A je vynikajícím počinem, protože automobilové soutěže se tím zpřístupňují většímu počtu potenciálních jezdců, zejména těm mladým. Je skvělé, že TMG se vrací do světa rallye a já doufám, že prezentace na Rallye Deutschland zahájí světlou budoucnost tohoto vozu. Očekávám, že si to patřičně užiji.“
O další informace o TMG Yaris R1A, resp. možném Yaris Trophy, si mohou zájemci napsat na: motorsport@toyota-motorsport.com.



Motor: zážehový čtyřválec
Objem: 1331 ccm
Výkon: 99 k
Točivý moment: 120 Nm
Převodovka: šestistupňová
Rychlost: 175 km/h
Zrychlení 0-100 km/h:11,7 s
Rozměry: 3885 x 1695 x 1510 mm
Rozvor: 2510 mm
Cena (auto + kit) cca €22,500 (bez DPH a instalace)


JL, 24.8.2012

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar