Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Tomáš Kostka před Barum rallye

Vedle soutěžáckých hvězd Jana Kopeckého a Václava Pecha patří k nejúspěšnějším českým jezdcům v posledních letech na Barum Czech Rally Zlín Tomáš Kostka.

Třicetiletý rodák ze Zlína přijal přesně měsíc před ostrým startem zlínské rally pozvání na tiskovou konferenci, kde poodkryl plány na letošní ročník. Kostka obsadil v letech 2012 (vůz Škoda Fabia S2000) a 2014 (Ford Fiesta R5) v celkové klasifikaci výborné třetí místo a na medailové umístění hodlá zaútočit i v letošním roce.

Tomáš Kostka je původem okruhový jezdec, který posbíral spoustu titulů nejen na domácích tratích, ale i v zahraničí. Například v roce 2009 se stal nováčkem roku v závodech DTM. „Letošní sezona je pro mě z hlediska okruhového závodění spíše testovací. Sice nezávodím, ale věnuji se testování a vývoji nového vozu třídy GT. Pokud všechno dobře dopadne, tak se objevím v příštím roce opět na okruzích.“ V přestávkách mezi okruhovým závoděním se rád věnuje rally, kde vybojoval před třemi lety i mistrovský titul v rallysprintech za volantem vozu Citroën C4 WRC.

Kostka je na Barum Rally domácí jezdec, a i když se i v letošní sezoně na rychlostních zkouškách příliš neobjevuje, koncem července vyhrál na voze Ford Fiesta WRC rallysprint ve Vyškově a domácí rally si rozhodně nenechá ujít. „Získal jsem na barumce dvě třetí místa. Pokud srovnám tyto úspěšné ročníky, tak těžší byl loňský, protože před poslední rychlostní zkouškou nám zastavilo auto a nešlo pár minut nastartovat. Nakonec se nám podařilo fiestu zprovoznit a dokonce ještě těsně uteklo druhé místo.“ Kostka měsíc před startem barumky stále neví, v jakém voze pojede letošní pětačtyřicátý ročník. Rozhodnutí padne v nejbližší době. „Je jasné, že na startu barumky budu. V současnosti se rozhoduji, že se bude jednat buď o vůz Ford Fiesta RRC nebo vůz třídy R5, ale tam ještě není jasná značka auta. Čeká mě testování vozu kategorie R5 a poté se rozhodnu, se kterým pojedu,“ upřesnil Tomáš Kostka, otec tříletého syna Matthiase.

Tomáš Kostka také pochválil skvělou atmosféru ve Zlíně a řekl, že pro diváky je velká show především městská noční speciálka, kterou má velmi rád, neboť má neopakovatelnou atmosféru. „Pro domácího jezdce nemůže být nic lepšího než barumka, je tady skvělá atmosféra. I v zahraničí na okruzích každý zná Barum Rally a ví kolik nadšených fanoušků a diváků sem chodí. Vždycky se tady dobře závodí a sejde se velká konkurence,“ uzavřel Kostka.


RO 11.8.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar