Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Soutěžáci si vyzkoušeli koňku

Jänner Rallye nebyla letos jen o soupeření na trati rychlostních zkoušek v okolí Freistadtu, ale vlastnímu startu předcházela ještě jedna zajímavá událost, která se tak trochu týkala i naší republiky. Škoda jen, že pořadatelé zapomněli pozvat i českého jezdce.

Jak všichni víme, první železná dráha, respektive koněspřežná železnice na evropském kontinentu, vedla z Českých Budějovic do Linze. První plány se rodily v hlavě stavitele F.J. Gerstnera již v roce 1807 a o patnáct let později bylo započato se stavbou. Dráha byla pak slavnostně otevřena v roce 1832. Měřila 128 kilometrů a cesta trvala čtrnáct hodin. Na trase byly i tři přepřahací stanice a cestovali po ní už Habsburkové.

Dávnou historii připomíná malé muzeum v obci Rainbach-Kerschbaum, vzdálené asi deset kilometrů od Dolního Dvořiště. V roce 1996 byl uveden do provozu několik set metrů dlouhý úsek, který je součástí muzea, a na kterém jsou provozovány nostalgické jízdě.

Právě tady,64,6 kilometru od Českých Budějovic a 64,3 km od Linze se setkalo kvarteto soutěžních jezdců, aby na chvilku vyměnili volant za opratě a sportovní sedačku za tvrdou lavici dostavníku.
Do luxusního vozu Hannibal usedli Andreas Aigner z Rakouska (současný mistr Evropy Production-Cup), Kajetan Kajetanowicz z Polska (mistr Polska a vítěz mh. Rajdu Polského nebo Waldviertel Rallye), Zoltan Bessenyey z Maďarska (úřadující mistr Evropy 2WD) a Jekatěrina Stratieva z Bulharska, která zatím více méně sbárá zkušenosti.

V doprovodu dam oblečených ve stylu císařství tak vznikne zdařilý mix nostalgie a moderny. A také působivá turistická reklama pro dolnorakouský Mühlviertel.



J.Lasík 7.1.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar