Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Škoda začne vyvíjet Fabii R5

Už v lednu začne v Mladé Boleslavi vývoj nového soutěžního speciálu Škoda Fabia R5, který by se měl objevit na tratích rallye zhruba v polovině roku 2015. Cenově by měl přijít zhruba na dvě třetiny stávajícího vozu S2000, tzn. ca do 4,5 milionu korun.

Michal Hrabánek, šéf ŠKODA Motorsportu, doplňuje: „Nový rallyový speciál kategorie R 5 bude dle regulí FIA vybaven přeplňovaným zážehovým čtyřválcem 1,6 TSI, což bude hlavní změna oproti současnému atmosférickému dvoulitru. Kategorie R 5 je pokračovatelem stávající Super 2000 a umožní nám navázat na naše úspěšné angažmá v regionálních šampionátech a zákaznickém programu. Vstup do kategorie R 5 je pro značku ŠKODA logickým krokem. Chtěli bychom vůz homologovat co nejdříve do poloviny roku 2015“.

Dodejme, že bude vycházet z nové generace Fabie, která bude mít premiéru v příštím roce. Škodovka zároveň stojí před dvěma výzvami – jednak technickou a jednak organizačně finanční, neboť podle předpisů FIA se musí vejít do předem stanovené ceny 180 000 eur, včetně komponentů. Ze sériového modelu bude převzata karosérie, pochopitelně patřičně modifikovaná kvůli pohonu 4x4 a také rozšířena na 1820 mm, tedy maximum jak opět stanoví řády FIA. Průměr restriktoru čtyřválce 1.6 TSI bude 32 mm a maximální plnicí tlaku 2,5 baru. Sekvenční převodovka musí být pětistupňová, přední i zadní diferenciál mechanický. Přední i zadní náprava McPherson, tudíž by měla podvozek navázat na vlastnosti Fabie S2000.
Vzhledem k tomu, že například Peugeot, Citroën nebo Ford mají s vozem R5 určitý náskok a buď již vyjely nebo vyjedou dřív, tak se předpokládá, že část týmů zřejmě přestoupí, ale naopak některé si na novou škodovku počkají.
Vozy se budou prodávat opět i soukromým zákazníkům. Při očekávaném vývoji budou prioritou kontinentální šampionáty, v režii privátních týmů pak národní mistrovství.


J.Lasík 9.12.2013

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar