Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Setkání mistrů - zklamání z Kankkunena

Diváci, kteří přijeli na hlavní nedělní závod Setkání mistrů do Sosnové kvůli čtyřnásobnému mistru světa Juhu Kankkunenovi, byli zklamáni. Pro údajnou teplotu objel dvě kola se Škodou Fabia WRc, která rozhodně nebyla hodná jeho jménu, a to bylo prakticky všechno.

S Opelem Kadett se nepředstavil vůbec, a na závěr objel ještě dvakrát autodrom ve vlažném tempu s Lancií Delta HF, s níž získal mj. titul mistra světa. Škoda. Na divácích bylo vidět velké zklamání a dokonce se mezi nimi šířila jiná verze, proč vlastně nezávodil...

A tak, jedině, kdo byl v Sosnové už v sobotu, mohl vidět krásné průjezdy zatáčkami, stejně jako v případě Martina Prokopa s Fordem Fiesta WRC. Nedělního závodu se ovšem nezúčastnil kvůli soukromému programu, což avizoval dopředu. Nepřijel ani výtečný René Münnich s Audi S3 s výkonem více než 500 k. Rallycrossový reprezentant Pavel Koutný nechal v garáži Ford Fiesta MK7 a startoval se soutěžním Mitsubishi Lancer, stejně jako Petr Hozák, původně přihlášený se Subaru Impreza WRC.

Naštěstí pořadatelé vlastní závod proložili exhibičními jízdami, v nichž se poprvé představil například Mirek Zapletal, náš nejlepší jezdec dálkových soutěžích, letos čtvrtý ve Světovém poháru FIA. Jemu sekundoval ze stejného Offroadteamu a rovněž s H3 Evo Tomáš Ouředníček. Ve vzájemném souboji byl rychlejší zkušenější Mirek Zapletal, který dokázal, že i na asfaltu umí.

Pak přišla na řadu liberecká dvojice Břetislav a Tomáš Enge s vozy Opel Kadett týmu Hájek. A byla to šou se vším všudy. Nejeli paralelní závod, jako ostatní, ale rozdali si to mezi sebou jako při okruhovém závodě. Po celou dobu vedl Tomáš před svým otcem Břéťou, kterého však několikrát nečekaně překvapil náhlou změnou jízdy v opačném směru. Břetislav Enge se v cíli svěřil, že jen s hrůzou čekal, čím jej synátor v další zatáčce překvapí. Promrzlí diváci tleskali nadšením a bylo vidět, že právě kvůli podobným kouskům na Setkání mistrů chodí.

V exhibičních jízdách rozhodně nezklamal ani Ital Paolo Diana s Fiatem 131 Abarth, jenž má ale k originálu daleko, ale komu by to vadilo, hlavně, že jede pořád dveřmi napřed. K vidění byl i Ford RS 200, speciál skupiny B řízený Václavem Pechem, a bylo vidět, že by s vozem potřeboval najezdit ještě nějaké kilometry.

Hlavní závod se skládal ze tří rozjížděk čtyř tříd (rally, rally historici, autokros, rallycross) a dvou finálových jízd. Po kvalifikaci byl nejrychlejší. Jaroslav Melichárek s Fordem Fiesta WRC před Václavem Pechem s Mini Cooper ve specifikaci WRC a Janem Černým se zapůjčeným Peugeotem 208 T16 R5 od Maďara Tagaie, s nímž by hrozně rád absolvoval příští sezonu. V B-finále zvítězil Pech, čímž postoupil do finále A, v němž po zajímavém souboji vyhrál.

V kategorii Historických automobilů si postup do hlavního finále vybojoval Petr Žáček s Audi Quattro nad Tomášem Enge. V poslední jízdě dne nastoupil Žáček proti Jiřímu Navrátilovi s Fordem Sierra a po taktické a hlavně bezchybné jízdě zvítězil.
V kategorii autocross jako první bohužel vypadl ze hry Jaroslav Hošek, a technické potíže vyřadily z boje o finále i mistra republiky Jakuba Kubíčka. Na start finále se tak postavili Filip Šmíd s Junior bugy s motorem Yamaha 600 a Jan Kuneš s kartcrossem. Po dramatickém souboji o pár metrů dřív projel cílem Filip Šmíd, mistr Evropy v Junior Buggy.

Rallycross opanoval Pavel Koutný, přestože se hodně líbil Josef Šusta se Škodou Fabia, který o prvenství bojoval až do posledních metrů. Rozhodně zanechal v Sosnové dobrý dojem, stejně jako týmový kolega Maďar Luigi.


J.Lasík 24.11.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar