Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Setkání mistrů vyhrál překvapivě Vojtěch

V letošním roce pořadatelé z Autodromu Sosnová udělali malý experiment, když zcela pozměnili systém rozjížděk Setkání mistrů a určitě udělali dobře. Do rozjížděk totiž automobily včetně autokrosových speciálů promíchali, a tak mohli diváci vidět třeba souboj kategorie speciálu WRC se Super buggy a podobně.

Teprve na finále se jezdci srovnali se svými automobil do skupin kam patří. V nejvíce sledované kategorii WRC open byl po třech rozjížďkách první Štěpán Vojtěch před Jaroslavem Melichárkem, oba s Fordem Fiesta WRC před Václavem Pechem (Mini) a Romanem Krestou (Škoda Fabia WRC). Bohužel se na startu vůbec neobjevil avizovaný Martin Prokop ani Igor Drotár. První Vojtěch postupoval přímo do finále, další dva pak jeli finále B. V něm byl o chlup rychlejší Václav Pech, který pak ale podlehl Štěpánu Vojtěchovi. Možná miníku, byť s větším restriktorem, přeci jen chyběly nějaké ty koníky pod kapotou. Naproti tomu klobouk dolů před Vojtěchem, který už několik let aktivně nezávodí.
V některých kategoriích se finále B vůbec neuskutečnilo, jako například v
v Super Buggy, kde měl přímý postup zajištěn Jakub Kubíček, předvádějící nádhernou jízdu. Ale za cílem do jeho buggy narazil zcela zbytečně jeden ze soupeřů se Škodou Fabia WRC a Kubíček mohl jet domů. Místo něj startovali ve finále Tomáš Pospíšilík a Jan Smrž, a takové bylo i pořadí v cíli.

V rallycrossových speciálech zase nenastoupil do B finále Pavel Koutný, jehož Ford Fiesta vypověděl poslušnost už v druhé jízdě, a tak si to v poslední jízdě rozdali Marc Basseng a jeho týmový kolega René Münnich. Souboje dvou nejvýkonnějších Fabií trval ale jen chvilku, než „explodoval“ motor Bassengova votu. Münnich pak v poslední jízdě dne nastoupil proti vítězi WRC Štěpánu Vojtěchovi a zaslouženě vyhrál, byť s malým náskokem.

Finále B se nejelo ani v kategorii 4WD Open (resp. S2000), kde měli proti sobě startovat Jan Sýkora a Pavel Valoušek, ale protože se střídali na stejném voze Ford Fiesta R5, tak bez boje postoupil do hlavního finále Pavel Valoušek a jasně vyhrál nad Antonínem Tlusťákem se Škodou Fabia S2000.
V kategorii produkčních vozů zvítězil jen velice těsným rozdělím Martin Hudec, na kterém byla vidět vyježděnost z velkých rallye, které nedávno absolvoval. Zatímco druhý Martin Semerád už nezávodí.
Velice pěkné jízdy předváděli po celý den Jiří Kalista se Subaru Impreza a Jiří Navrátil s Fordem Sierra Cosworth a v tomto pořadí dojeli i do cíle.

Zklamáním byl tentokrát výkon showmana Beppe Volty, který toho s Lanciíí 037 moc nepředvedl, až na několik koleček. Lancia Delta Pasqualeho na trať vůbec nevyjela.
Nejrychlejší čas dne zajel v rozjížďkách René Münnich za 1.26.682, druhý si připsal Marc Basseng (1.27,162), shodou okolností oba hned v první jízdě dne. Třetím nejrychlejším byl Štěpán Vojtěch za 1:28,219.


J.Lasík 25.11.2013

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar