Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Setkání mistrů - Martin Semerád se vrátil a vyhrál

Setkání mistrů – Memoriál Bohuslava Ceplechy na autodromu v Sosnové by mělo být jakousi oslavou letošní motoristické sezony. Bylo a nebylo, jak se to vezme. Letošní sezona dopadla, jak dopadla, to všichni víme, nad příští visí jeden velký otazník, a to hlavně v rallye.

Na závod se pořadatelům společně s rodinou Semerádů podařilo zajistit i velice slušnou mezinárodní konkurenci včetně dvou mistrů světa – irského jezdce Craiga Breena, juniorského šampiona, který si velice pochvaloval Škodu Fabia WRC a převáděl s ní moc pěknou jízdu. Další hvězdou byl Němec Marc Basseng ( mistr světa GT). Na startu se objevili dále švédský soutěžák Patrik Flodin s vypůjčeným Mitsubishi Lancer a rallycrossový jezdec Anton Marklund s rychlým VW Polo a také další Němec Rene Münnich, který stejně jako Basseng startují s výkonnými speciály Škoda Fabia Však také v kvalifikační jízdě zajeli právě Basseng a Münnich absolutně nejrychlejší časy – 1.29.295, resp. 1.29.518. Teprve třetí čas patřil Martinu Prokopovi s Fordem Fiesta WRC, (1.30.396).
Po kvalifikaci přišly na řadu finálové jízdy, nejdříve o třetí místo, pak o vítězství v osmi kategoriích. Ovšem očití svědkové ovšem tvrdili, že sobotní volné tréninky přinesly daleko lepší podívanou, než vlastní nedělní závod. A nám n nezbývá nic jiného věřit, už jen proto, že jezdce mohli vidět i vícekrát, než třeba pouze dvakrát jako pak při hlavního závodě. To byl případ třeba Jana Černého, jenž v sobotu předváděl s obstarožním Subaru Impreza WRC neuvěřitelnou jízdu, až se maďarští majitelé vozu chytali za hlavu. Bohužel v kvalifikaci dokončil pouze jednu jízdu a do finále nepostoupil.
Špičkovou podívanou předváděli tradičně autokrosaři s nejsilnějšími buginami. V jízdě o třetí místo porazil nestárnoucí Jarda Hošek Vladislava Štětinu a ve finále si Tomáš Pospíšilík poradil s Romanem Keřkou. Jejich jízdy diváky nadchly asi nejvíce ze všech.
V historikách porazil Petr Žáček s Audi Quattrro celkem s přehledem Zdeňka Tichého s BMW M3, a to i přesto, že se po projetí prvního kola domníval, že je konec. Ale finále se jelo na kola dvě. V hlavním finále pak vyhrál Václav Pech s BMW M3 nad Jiřím Navrátilem s Fordem Sierra hodně těsně a mnoho nechybělo a výsledek mohl být opačný. Pokud by Navrátil nevyrobil ukázkové hodiny.
Největším zklamáním pro diváky bylo pak finále rallycrossu, kdy Münnich odpadl krátce po startu a Basseng tak neměl soupeře. Ale i v této jízdě na dvě kola zajel absolutně nejrychlejší čas dne (2.52,690), takřka o dvě sekundy lepší než Martin Prokop. Ten ve finále zdolal Craiga Breena, který předvedl opět krásnou jízdu.
K podobné situaci jako ve finále rallycrossu došlo ještě v kategorii WD Open. Tady zase odpadl Jan Sýkora v polovině závodu, a z vítězství se mohl radovat Martin Semerád, vedle kterého usedl Patrik Flodin, aby jej podpořil. Martin se po mnoha měsících vrátil za volant Mitsubishi a nebylo snad jediného diváka, který mu takový návrat nepřál.Protože usednout do soutěžního vozu po tak tragické nehodě není vůbec jednoduché, o čemž by mohl mluvit i Craig Breen.


J.Lasík, 19.11.2012

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar