Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Šumava a Vltava v květnu

Od prvního ročníku Rallye Šumava uplyne letos právě půlstoletí a přestože se letos rychlá kola na jihozápadě roztočí až v květnu, už teď se jsou důkladně připravovány jak „Šumava“, tak Historic Vltava Rallye.

Už před 88 lety, dne 18.3.1926, byl v Klatovech založen tehdejší Pošumavský autoclub. Ten v regionu od počátku své existence požíval velké vážnosti a pochopitelně se mimo jiné brzy pustil i do pořádání sportovních podniků. V roce 1964 se pak uskutečnila i první Rallye Šumava, která se sice ve svých dalších ročnících v souladu se změnami pravidel proměnila k nepoznání, dodnes ale nepřerušila svou existenci. Současná „Šumava“ mnohem více než kdy dřív respektuje životní prostředí, bezpečnostní pravidla i požadavky místních obyvatel, také proto má ale stále nezastupitelnou roli v domácím a mezinárodním kalendáři. Letos bude opět součástí Mezinárodního mistrovství České republiky, takže můžeme očekávat účast nejen moderních speciálů kategorií Super 2000 nebo R5, ale také pestrého pole vozů slabších skupin.

V posledních letech je soutěž moderních vozů pořádána souběžně s Historic Vltava Rallye, která je jedním z nejvýznamnějších evropských zastavení evropského šampionátu divácky atraktivních legendárních vozů minulých let.

V roce 2014 uspořádá Pošumavský auto moto klub v AČR opět obě soutěže ve shodném termínu. Historic Vltava Rallye i Rallye Šumava Klatovy proběhnou o víkendu 15. - 17. května a lze tedy doufat, že se setkají s romantickou májovou atmosférou a příjemným počasím.
„Díky pochopení mnoha obcí jsme mohli opět připravit krásnou a náročnou trať a já věřím, že se místním i přespolním divákům za to závodníci odvděčí kvalitními sportovními výkony a atraktivními průjezdy,“ říká ředitel obou soutěží a předseda PAMK, Jiří Valenta, který dále informuje: „Už můžeme prozradit také to, že trať bude mít osvědčený model. Zahájíme tedy rychlostní zkouškou na čínovském okruhu, po které bude následovat páteční etapa sestavená z testů vedených na západ od Klatov. Servisní zóna tentokrát zůstane po oba dva dny v Janovicích, odkud budou v sobotu rychlé vozy putovat na erzety sestavené po klikatých silničkách vimperského a sušického Pošumaví. Ty posádky, které zvládnou absolvovat všech třináct rychlostních zkoušek o celkové délce 161 km, budou mít čest přejet v sobotu odpoledne také cílovou rampu, která bude tradičně stát na klatovském Náměstí Míru.“
Připomeňme, že v minulém roce po velmi dramatickém průběhu v klasifikaci Historic Vltava Rallye zvítězil norský jezdec Valter Christian Jensen s vozem Lancia Rally 037, souboj o desetiny vteřin na špici Rallye Šumava Klatovy 2013 rozhodl pro sebe plzeňský Václav Pech, který tak udělal důležitý krok k dobytí dalšího titulu absolutního domácího šampióna.


Karel Špaček

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar