Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Polsko - Lappi s Fabií R5 vyhrál kategorii WRC2

Finští piloti Esapekka Lappi/Janne Ferm vyjeli historicky první vítězství pro Fabii R5 na MS v rally v kategorii WRC 2. Po dominantním představení triumfovali mistři Evropy suverénně na Rally Polsko, a celkově obsadili 12.příčku. Druhá tovární posádka Pontus Tidemand/Emil Axelsson dovršila double a skončila jedno místo za nimi.

Na 14 z 18 rychlostních zkoušek dosáhli piloti značky ŠKODA nejlepšího času. „Skvělý výsledek pro celou značku ŠKODA! Při třetím startu na MS s novým vozem Fabia R5 jsme dosáhli prvního vítězství. Za velkého horka jeli všichni čtyři dny bez chyb,“ komentoval šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek. „Při prvních dvou startech v mistrovství světa jsme třemi místy na stupních vítězů již naznačili potenciál našeho nového soutěžního speciálu. První vítězství je krásným potvrzením tvrdé práce celého týmu ŠKODA Motorsport. A zároveň je to motivace pro všechny, abychom i nadále dělali vše pro úspěch.“

Oba piloti Lappi a Tidemand, dominovali soutěži na nejrychlejších šotolinových tratích s krátkými asfaltovými úseky téměř dle libosti. Asi dvě třetiny z 300 měřených kilometrů bylo třeba jet na plný plyn. Esapekka Lappi převzal nejrychlejším časem na druhé rychlostní zkoušce „Gorklo“ s úžasnou průměrnou rychlostí 126,45 km/h vedení a až do cíle ho nepustil. Pro posádku Lappi/Ferm to bylo již druhé vítězství na Rally Polsko. V roce 2012 zde tato dvojice triumfovala při své premiéře v týmu ŠKODA Motorsport, tehdy byl podnik ještě součástí mistrovství Evropy FIA v rally (ERC).

„Bylo to geniální vítězství! Děkuji týmu ŠKODA za perfektní práci. Fabia R5 byla prostě brilantní,“ komentoval to Lappi. „Vítězství je také odměnou za proces učení. V sobotu a v neděli se mi dařilo závod kontrolovat s chladnou hlavou.“ Po 18 rychlostních zkouškách měl 24letý jezdec náskok 56,1 s na svého týmového kolegu Tidemanda. Rychlý Švéd vyhrál rovněž sedm zkoušek.

Při premiéře vozu Fabia R5 v Portugalsku přivezli Lappi a Tidemand vůz Fabia R5 na druhém a třetím místě. Na Italské rally obsadila tovární posádka ŠKODA Jan Kopecký/Pavel Dresler třetí místo v kategorii WRC 2. Ačkoli značka ŠKODA startovala pouze ve třech z dosavadních sedmi podniků této sezóny mistrovství světa FIA v rally, její jezdci jsou již na dosah k vedoucímu pilotovi WRC 2 Jarimu Ketomaaovi (67 bodů), který v Polsku obsadil čtvrté místo. Lappi je se 45 body na pátý před Tidemandem (43). Bývalý mistr Evropy Armin Kremer, který obsadil s vozem ŠKODA Fabia R5 na Rally Polsko páté místo, má na svém kontě již 34 bodů.

Další úspěch zaznamenalo nové vítězné auto o tomto víkendu také v německém mistrovství v rally (DRM): Pilot týmu ŠKODA AUTO Deutschland Fabian Kreim triumfoval před Markem Wallenweinem, jedoucím rovněž s vozem Fabia R5. Byl to druhý double v řadě pro nový vůz ŠKODA Fabia R5.



Rally Poland WRC 2
1.Lappi –FermŠkoda Fabia R52:32.02,6 h
2.Tidemand – AxelssonŠkoda Fabia R5+ 0.56,1 min
3.Kruuda –JarveojaCitroën DS3 R5+ 2.05,3 min.
4.Ketomaa – LindströmFord Fiesta R5 + 4.54,1 min.
5.Kremer – WinklhoferŠkoda Fabia R5+ 5.11,9 min.




Škoda 9.7.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar