Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Hustopeče dnes startuje

Rally Hustopeče startuje dnes odpoledne kdy na soutěžící čekají čtyři rychlostní zkoušky nedaleko centra rallye. Dalších sedm rychlostních zkoušek je připraveno na sobotu. Do cíle dorazí účastníci Agrotec Rally Hustopeče v 18:00 v sobotní podvečer. To budou mít na svém kontě téměř pět set kilometrů trati.

K největším favoritům patří tovární dvojice Jan Kopecký a Petr Dressler se Škodou Fabia S 2000, kteří se zatím letos v domácím šampionátu představili pouze jednou – v Jänner rallye, kde zvítězili. Naproti tomu Václav Pech a Petr Uhel mají s Mini na kontě vítězství z Rallye Šumava a Rallye Český Krumlov. První dvě místa by teoreticky měla být jasná. Na dobré umístění mají šanci s vozy Škoda Fabia S2000 ještě Jaromír Tarabus a Roman Odložilík.


Černý s Peugeotem favoritem ve 2WD

Při předchozí Rallye Český Krumlov se posádce Jan Černý a Pavel Kohout dařilo, když zvítězila ve dvoukolkách a absolutně dojela desátá. „S Peugeotem 208 už jsme si v Českém Krumlově dobře porozuměli a já se tak nemůžu dočkat další soutěže. Charakter Rally Hustopeče sice spíš víc sedí vozům se silnějším motorem a nevynikne tady tolik skvělý podvozek Peugeotu, ale i tak se chceme prát o pozici nejrychlejšího auta s pohonem dvou kol," říká Jan Černý.
Agrotec Rally Hustopeče je soutěž charakteristická četnými pasážemi, které vedou ve vinicích. Zde jsou jednak úzké silničky, ale jezdci při Rally Hustopeče často narazí i na rychlejší úseky, kde se jede maximální rychlostí. "I přesto, že Rally Hustopeče nemá tak technickou trať jako jiné soutěže, rozhodně se nejedná o jednoduchou soutěž. Často se jede na maximální rychlost a přesné najetí zatáčky a přesné brzdné body, to tady dělá celkový čas. Dá se tady hodně ztratit a není tolik míst, kde se dá taková ztráta dohnat. Proto jsou na této rallye zpravidla hodně malé časové rozdíly mezi posádkami. Jede se zde hodně i na šotolině, kde je pro nás s dvoukolkou podstatné jet plynule a příliš neztrácet rychlost. Mám také rád jízdu v noci a část první etapy si užijeme jízdu na světla. Tady je nezbytný přesný rozpis. Určitě nás nečeká jednoduchá rallye. Když se teď podívám z okna, tak to vypadá, že by nás konečně mohla potkat soutěž na suchu, i když takové vedro, jako je teď bych si asi dokázal odpustit. Vyrovnali bychom se ale i s ním."

K tomu dodává Marco Venturini, prodejní ředitel Peugeot ČR a vedoucí projektu rallye za Peugeot. „Dravý Peugeot 208 R2 v rukou Honzy Černého působí příznivě na image celé modelové řady 208. Nyní přichází na trh Peugeot 208 GTi, který má k rallyové R2 rozhodně nejblíže. Velice očekávaná 208 GTi se na své premiéře setkala s vřelým přijetím a my jsme ni hrdí. Jsem rád, že v Hustopečích opět dostala příležitost ukázat se v roli předjezdce a připomenout svou příbuznost s vozem


Citroën Racing Trophy

Agrotec Rally Hustopeče je také třetím kláním CITROËN RACING TROPHY CZ 2013 a na startu se objeví tři vozy Citroën DS3 R3T.Jasným „tahákem“ letošního ročníku CRT CZ je zlínská posádka Egon Smékal – Monika Hýbnerová. Na Šumavě i v Českém Krumlově nechyběla na stupních vítězů v hodnocení dvoukolek, navíc se Smékal vrací do Hustopečí s příjemnými vzpomínkami.Auto jsme připravovali standardně, vyměnili jsme některé komponenty a hlavně jsme se zaměřili na nalezení vhodného nastavení pro suchý asfalt. Máme několik variant a budeme čekat, jaké počasí bude při závodě panovat. I podle toho si vše odzkoušíme na předstartovním shakedownu.
Hustopečské tratě jsou hodně charakteristické, popsal bych je jako české Německo. Určitě není na škodu, že tento závod je proti ostatním v mistráku výjimečný,“
Dvojice Petr Chodura - Karel Žáček se od Rally Český Krumlov pravidelně objevuje v obou domácích šampionátech. „Na rally v Hustopečích se už moc těšíme. Na nových tratích chci získat hlavně další zkušenosti. Pomalu, ale jistě si začínám na auto zvykat, a tak věřím, že to v Hustopečích bude snad vidět i na časech. Ale stále se na vše dívám s velkým respektem.
Třetí vůz Citroën DS3 R3T, mimo pohárovou klasifikaci, představí Tomáš Pletka, po jehož boku se objeví spolujezdec Ondřej Vichtora. Milovický jezdec se na závodní tratě vrací po téměř roční pauze.




Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar