Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Český Krumlov pro Pecha s Uhlem

Přesně podle známého přísloví – každý chvilku tahá pilku – se vyvíjela druhá soutěž domácího šampionátu Rallye Český Krumlov. V dramatickém závěru zvítězili Václav Pech s Petrem Uhlem, zatímco Škoda Motorsport, jež obohatila soutěž dvěma vozy, odjela s prázdnou.

První tři páteční rychlostní zkoušky vyhrál Fin Lappi, jednou před Pechem a dvakrát před Kopeckým, ale ve čtvrté vypověděl motor Škody Fabia S2000 službu, a tím pro něho rallye skončila. Na prvním místě se usadili Jan Kopecký s Petrem Dreslerem, kteří do konce první etapy vyhráli tři zkoušky (Pech jednu) a před svým soupeřem navýšili náskok až na 17,5 sekundy. Třetí Mirek Jakeš, jenž jako vůbec první jezdec na světě vyrazil na rallye s novým Citroënem DS3 R5, se s vozem teprve sžíval ztrácel takřka půl druhé minuty. Za ním následovali Odložilík, Jelínek,Kalista, Fryc, Tlusťák a Štajf.
Do sobotního hodně chladného rána, kolem dvou stupňů nad nulou, se nejlépe probudil Václav Pech, který vyhrával jednu zkoušku za druhou. Postupně tak snižoval Kopeckého náskok až na sedm setin sekundy po desáté zkoušce. V jedenácté opět vyhrál a dostal se do čela o jednu desetinu. Před posledním měřeným úsek měl plzeňský jezdec s Mini k dobru 9,4 sekundy a čekal se útok Kopeckého. Ten však skončil asi čtyři kilometry po startu, kdy vyjel z tratě a narazil do betonových skruží. Kdyby se jim stačil vyhnout, tak mohl po trávě pokračovat dál. Ale na kdyby se nehraje.
Pech s Uhlem si tak dojeli pro cenné vítězství a připsali si už letos podruhé body za první místo. Druhý dojel Jakeš, jenž se s přibývajícími kilometry neustále zrychloval. Ještě před startem druhé etapy vypověděl službu motor Fordu Fiesta R5 Romana Odložilíka a ani Antonín Tlusťák toho se stejným vozem moc nepředvedl a odpadl.
Třetí místo a první ve skupině produkčních vozů vybojoval Vojtěch Štajf se Subaru Impreza STi, jehož v tuto chvíli asi největší soupeř Polák Fryc zaostal za ním o více než minutu.
Pěkný výkon podali i Martin Koči s Lukášem Kostkou a Eugen Smékal s Monikou Hýbnerovou, oba s vozy Citroën DS3 R3T na šestém a sedmém místě s rozdílem zhruba patnácti sekund. Možná právě ty ztratil Smékal výlet do louky.
Součástí českokrumlovské rallye byla i soutěž historiků, ke které se vrátíme samostatným článkem. Jen bychom se chtěli zmínit o Jiřím Kalistovi se Subaru Legacy, který držel krok se soudobými jezdci a mnoho jezdců s vozy kategorie S2000 nechával za sebou. Škoda, že historici měli o jednu zkoušku méně, jinak by totiž s největší pravděpodobností skončil absolutně na třetím místě. Ale o tom až zítra.

Václav Pech: „Byl to velký sport a hezké svezení, opravdu na doraz. Měl jsem jen strach, abychom to někde nezahodili, protože na sliku to bylo neřiditelné. Dnes i včera jsme se svezli moc pěkně. Honza vypadnul, ale vypadá to, že jim naštěstí nic není. Bylo by hezčí, kdyby tu byl i Honza, ze sportovního hlediska by si to za ten souboj zasloužil, ale i tohle je rally. Vyhráli jsme v Krumlově nad továrním týmem, paráda. Závěr byl spíš o nasazeném tempu, neřešil jsem rozdíl a jel jsem na doraz až do momentu, než na mě Honza mávnul. Celkově to byl z našeho pohledu super závod.“

Miroslav Jakeš: „Určitě jsme spokojení. Přijeli jsme se sem hlavně testovat, protože jsme toho před závodem moc nenajezdili. Druhé místo nám spadlo do klína, kluci před námi se rvali o vítězství, na ně jsme neměli a Honza na to doplatil. Je to škoda, my bychom byli spokojení i se třetím místem. Ale to jsou závody. Těším se na Šumavu, pokud budeme mít test a bude to fungovat, tak se budeme chtít přiblížit se Vaškovi.“


1.Pech – UhelMini Cooper S2000 1,6T1:35:40,3
2.Jakeš – NovákCitroen DS3 R5+3:12,9
3.Štajf – RajnohaSubaru Impreza STi+6:44,0
4.Frycz – SpurekSubaru Impreza STi+7:52,5
5.Hozák – RadinaMitsubishi Lancer Evo IX+8:16,9
6.Koči – KostkaCitroen DS3 R3T+8:48,9
7.Smékal – HýbnerováCitroen DS3 R3T+9:07,9
8.Votava – SynáčMitsubishi Lancer Evo IX+9:14,5
9.Adolf – GrossŠkoda Fabia S2000+10:47,0
10.Firla – JůrkaSubaru Impreza STi+10:57,3



J.Lasík 5.5.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar