Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rallye Český Krumlov - Pech, Kopecký nebo Lappi?

Už jen čtyři dny zbývají do startu 42. Rallye Český Krumlov 2014 a je jasné, že půjde o jednu z nejlépe obsazených soutěží v letošním roce v ČR. Na startu se objeví sto čtyřicet posádek se současnými i historickými automobily.

Pořadatelé druhé nejstarší automobilové soutěže v zemi, evidují 89 přihlášek od soutěžních týmů ze šesti zemí. Kromě české budou během závodu vlát vlajky Slovenska, Finska, Maďarska, Polska a Kazachstánu. Co do obsazení letos diváci uvidí jeden z nejkvalitněji obsazených ročníků Rallye Český Krumlov za poslední roky!
Největším lákadlem pro fanoušky je bezesporu účast týmu Škoda Motorsport s továrními posádkami Jan Kopecký - Pavel Dresler a Esapekka Lappi - Janne Ferm. Úřadující mistr Evropy Jan Kopecký se v Českém Krumlově představí se Škodou Fabia Super 2000 po dvou letech a i tentokrát je horkým kandidátem na celkové prvenství. Jubilejní 40. ročník v roce 2012 totiž vyhrál s minutovým náskokem před Romanem Krestou.
„Těším se na souboje nejen s Vencou Pechem. Pevně doufám, že rychle pojede víc kluků. To je vždycky koření soutěže, když svádíte souboje od začátku až do konce. Věřím, že se jich dočkáme i letos. Venca nám má co vracet, před dvěma roky jsme byli o dost rychlejší než on. Od té doby ale udělali spoustu změn na autě, což jsem mohl vidět už vloni, a i v Krumlově budou velmi rychlí,“ nechal se před startem slyšet Jan Kopecký.

Jeho největšími rivaly budou šestinásobní mistři České republiky a obhájci loňského triumfu Václav Pech junior s Petrem Uhlem s Mini John Cooper Works Super 2000. „Informaci o startu továrního týmu Škoda Motorsport jsem jednoznačně přivítal. Určitě to zvedne popularitu soutěže jako takové. Doufám, že svedeme vyrovnané souboje a kluci nám o moc neujedou. Chceme je co nejvíc potrápit, na druhou stranu si nemyslím, že bychom měli mít na to je porazit, pokud nebudou mít problémy. Rozjetost Kopeckého je neuvěřitelná, na technice určitě také pracují,“ řekl Václav Pech, jenž letos absolvuje jihočeský podnik již posedmnácté v řadě za sebou.

Třetím, kdo může zasáhnout do boje o absolutní vítězství je finský jezdec Esappeki Lappi s druhou Fábií 2000. Vítězství v Irsku ukazuje, že dokáže být hodně rychlý i na asfaltu.
Mezi oba české ‚kohouty‘ se do seznamu přihlášených vklínil Ukrajinec Oleksandr Saliuk, šampion Evropského poháru v rallye 2013, jenž na sebe upozornil zejména v roce 2010 svým obřím skokem při soutěži mistrovství světa v Turecku. Pod českokrumlovský zámek přiveze tento jezdec startující s kazašskou licencí za Astana European Rally Team silný Ford Fiesta R5.

Na vozy Ford Fiesta R5 vsadili Roman Odložilík a Antonín Tlusťák, naopak s Fabiemi S2000 vyjedou Adolf, Jelínek, Vlček, Kurka a Maďar Puskadi. Černým koněm soutěže bude Miroslav Jakeš, který v Českém Krumlově představí v české premiéře zbrusu nový stroj Citroën DS3 R5.
Zajímavým zpestřením je start mladého Slováka Martina Kočiho, účastníka světového šampionátu WRC 3, který pojede s Citroënem DS3 R3T. Fanoušci se můžou těšit také na Poláka Sebastiana Frycze (Subaru Impreza STi), jenž v Českém Krumlově startoval už před devíti lety s Nissanem Almera Kit Car od týmu Roto Plzeň.
Fanoušky jistě nepotěší ani neúčast populárního Emila Trinera, který se omluvil, naopak se na startu objeví Karel Trojan s Mitsubishi Lancer.
Součástí Rallye Český Krumlov jsou i historii, o kterých se dočtete v samostatném článku.

Pavel Kacerovský + JL, 29.4.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar