Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Talent 2016 očima Jana Hodouše

O víkendu se na autodromu v Sosnové uskutečnilo finále akce nazvané Rally Talent, která vznikla mj. z iniciativy pana Adama Eliáše, generálního sekretáře Federace automobilového sport Autoklubu ČR. Z několika desítek zájemců bylo vybráno patnáct, kteří postoupili do finále.

Jedním z nich byl i Jan Hodouš, který nakonec obsadil krásné čtvrté místo, a nyní se s Vámi podělí o zážitky z dvoudenní akce.

Začátek finále byl v pátek ráno na Autodromu v Sosnové, kde už na nás čekal tým organizátorů, a řekli nám vše potřebné. Poté začaly různé přednášky nejen o rally. Odpoledne jsme se dozvěděli přesnou trasu závodních jízd, okruh na dvě kola nejdříve jedním směrem a poté druhým a vyrazili jsme si to nejdříve projít pěšky, kdy nám Václav Pech radil, jak a kde brzdit, jak moc si najíždět atd. Nakonec se rozhodlo, že si budeme moci trať projet se svými civilními auty, a tak každý absolvoval jedno kolo v jednom směru a jedno kolo v druhém směru.
V podvečerních hodinách jsme se jeli ubytovat do penzionu v České Lípě, odkud jsme vyrazili na společnou večeři. V sobotu brzy ráno nás čekala ranní rozcvička. Bylo okolo dvou stupňů nad nulou a byla ještě tma, když jsme vyběhli z penzionu. Ale všichni jsme se dostatečně probrali na to, abychom v závodních jízdách podali co nejlepší výsledky.
Po vydatné snídani jsme se přesunuli na dráhu Autodromu, kde na nás čekala závodní auta. Proběhl los kdo, jak pojede, a začaly seznamovací jízdy, kdy každý z nás absolvoval jedno tréninkové kolo na seznámení jak s autem, tak s tratí.
Poté co všichni odjeli tréninkové kolo, začaly jízdy na čas v prvním směru. Byla zima, mlha a trať byla takzvaně „oslizlá“ takže dost klouzala, ale všichni jsme jeli na maximum a chtěli jsme ukázat co v nás je. Po odjetí prvních závodních jízd nás čekal oběd, na kterém jsme se dozvěděli naše časy. Prvních šest se nás naskládalo do rozdílu dvou vteřin, což značilo velmi vyrovnaný boj v druhé finálové jízdě.

Když jsme po obědě vyrazili na druhou finálovou jízdu tak venku už bylo krásně slunečno a příjemných 14 stupňů, trať oschla a nebyla už nám při čekání a sledování ostatních taková zima jako dopoledne. Před tím než vyrazil první z nás na trať, tak do závodního auta usedl Václav Pech a ukázal nám, jak trať jezdí sám. Všichni jsme opět vyrazili s velkým nasazením a na maximum do druhé jízdy.

Na vyhlášení jsme se přesunuli zpět do zázemí autodromu a čekali jsme na výsledky a rozhodnutí. Nakonec byli vybráni dva – Václav Černín a Karel Kupec, kteří se dozvědí 6. 11. na vyhlášení mistrovství ČR v rally v Brně, kdo vyhrál.
Celá akce byla pro nás jako začínající jezdce užitečná a prospěšná, dozvěděli jsme se plno informací a radil nám jeden z nejlepších jezdců současné doby a to se jen tak někomu nepoštěstí. Jsem rád za tuto příležitost, kterou jsem měl a čtvrté místo v závodě už bylo jenom třešničkou na závěr.


A nezbývá než blahopřát.



Poznámka redakce:

Jako snad každá akce u nás se neobejde bez kritiky a pochybnosti nad výsledky. Někdy mě to připadá, že jde o národní sport. Na facebooku jsme našli ještě vyjádření Jana Hodouše k dané problematice a „dáváme palec nahoru“.
„Jako jeden z finalistů říkám, že nic zaplacený nemohlo být! Všichni jsme měli stejné šance na výhru a ČAS nebyl prvotní kritérium podle čeho se vybíral vítěz! Nikdo z vás co tu to komentujete jste nebyl účastníkem, takže nemůžete nic vědět! Chápu, že jste měli svého favorita, ale že nevyhrál neznamená že tu začnete hned pomlouvat a vykřikovat, že to všechno bylo zaplacený! UMĚT PROHRÁVAT JE DŮLEŽITÉ!“



Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar