Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Bohemia - Kopecký, Pech nebo Kresta?

V pátek v 18 hodin odstartuje první posádka do 40. ročníku Rallye Bohemia, bohužel nejméně obsazeného v celé historii. Přihlášeno je pouze 53 posádek a 40 historiků, a ani jedna zahraniční hvězda. Kde jsou doby, kdy tady startovali Droogmans, Snijers, Demuth, Cinotto, Carlsson, Wittmann, Ferjancz, Krupa, Čubrikov, Pregliasco, Haugland atd.

Ani Mladá Boleslav ničím nepřipomíná, že se tady pojede o víkendu Rally Bohemia, jedna ze dvou našich největších soutěžích společně s Barum Rally.
Mezi největší favority musíme počítat tři jezdce – Václava Pecha, Jana Kopeckého a Romana Krestu. O další umístění se utkají Jaromír Taravus, Roman Odložilík, při dobré konstelaci hvězd má šanci Jan Černý s „dvoukolkou“ Peugeoet 207, v „enkách“ pak Vojta Štajf a to je prakticky vše.


Václav Pech

Po napínavém souboji v Hustopečích, kde Pech s Uhlem zaostali za tovární posádkou škodovky o pouhé 2,2 s, čeká o nadcházejícím víkendu EuroOil – invelt team s vozem MINI start na jubilejní 40. Rallye Bohemia.
Vítězové „Bohemie“ z roku 2006 a vedoucí posádka průběžného pořadí MMČR Pech s Uhlem, považují zdejší rychlostní zkoušky za nejhezčí v celém šampionátu, ale zároveň také za nejtěžší. „Je obtížné si zde napsat dokonalý rozpis. Při seznamovacích jízdách jsme hlídáni systémem GPS a musíme striktně dodržovat pravidla provozu. Rychlostky jsou zde velice technické, střídají se různé kvality asfaltu o různé přilnavosti a rytmus závodní jízdy musíte měnit podle šířky vozovky, kdy uzoučká silnička v chatové oblasti přejde v širokou okresku, aby za 2 km skočila na polní cestu. Navíc při tréninku máme povoleny pouze dva průjezdy, takže ani na kontrolu není moc prostoru,“ popisuje Václav Pech.
Jen dva týdny měli mechanici týmu na celkovou repasi vozu MINI John Cooper Works S2000, 1,6 turbo. „Rallye Bohemia je první soutěží, kde máme nařízeno používat nové pneumatiky. Jsou vyrobené z jiné směsi, která by měla rallye zpomalit. Podrobili jsme je důkladnému testu a to i na mokru, které nám museli obstarat dobrovolní hasiči. Nové pneumatiky mají jinou přilnavost a byla nutná změna na geometrii vozu. Rallye Bohemia považujeme za jeden z vrcholů domácího mistrovství. Chtěli bychom pozvat všechny příznivce motorsportu na tento jedinečný závod a doporučit ke shlédnutí i paralelní rychlostní zkoušku v Sosnové, která se jede jako poslední v sobotní etapě,“ doplňuje Václav Pech jun.

Jan Kopecký

Dva starty, dvě vítězství. To je dosavadní bilance tovární posádky Jan Kopecký/Pavel Dresler v letošním Mezinárodním mistrovství České republiky (MMČR) po Jänner Rally a v Hustopečích. Tomu odpovídá motivace Kopeckého před startem: „Bohemka je pro nás všechny cosi speciálního. Chceme se prezentovat v top formě a vybojovat třetí vítězství v sezoně. Na trati nás bude podporovat spousta fanoušků a zaměstnanců značky ŠKODA. Mohou se spolehnout, že pojedeme na plno,“ říká Kopecký.
Kopecký s Dreslerem se letos ukazují v obdivuhodné formě. Prioritou je pro ně ERC, kde ze čtyř startů získali doposud tři první a jedno druhé místo a vévodí celkovému hodnocení.


Roman Kresta

Pro šestinásobného vítěze Romana Krestu bude Rally Bohemia teprve druhým letošním startem a pokračováním „rozlučkové“ sezony. V ní se český multišampion objeví na třech nejprestižnějších domácích závodech.
„Bohemia obrazně zůstává mým druhým domácím závodem. Nabízí krásné tratě, snad bude soutěž konečně provázet pěkné počasí. Ale za každé situace to bude velmi těžká soutěž, která vždy prověří kvality posádek i připravenost soutěžních vozů,“ věří Roman Kresta.
I pro luhačovického jezdce bude na Bohemii výzvou jízda na ´evropských pneumatikách´. „Pneumatiky nové specifikace jsme poprvé testovali minulý týden. Chtěl jsem poznat, jak nová guma funguje, kde je její hranice. Ještě před soutěží se zaměříme na poslední optimalizaci nastavení, abychom ji při závodě co nejlépe využili,“ popisuje Roman Kresta.

Informaci o historikách přineseme zítra.

40. Rallye Bohemia odstartuje v pátek 12. července z Mladé Boleslavi a na soutěžící čeká trať o délce skoro 700 kilometrů ve dvou etapách rozdělená do osmnácti měřených úseků. Cíl této dlouhé a těžké rallye je naplánován na neděli 14. července odpoledne na náměstí v Mladé Boleslavi.



Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar