Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Rally Azory - první tři místa pro škodovky

V Rally Azory obsadily vozy Škoda první tři místa a v historii seriálu IRC, do kterého se soutěž započítávala, se to povedlo již popáté. Vítězná posádka Hänninen – Markkula slaví letos již třetí prvenství v šampionátu IRC.

Druhé místo obsadila po strhující bitvě posádka Mikkelsen – Floene (+ 42 s) a na třetí příčce finišovala další posádka továrního týmu Škoda Motorsport Kopecký – Starý. Škoda si výrazně upevnila vedoucí pozici v hodnocení značek, před Peugeotem, který je vlastně jediným soupeřem.
V pořadí šestou soutěž seriálu IRC přivítal ostrov Sao Miguel, největší z devíti Azorských ostrovů ve čtvrtek, kdy byly na programu tři rychlostní zkoušky. Nejlépe do soutěže vstoupil úřadující šampion Juho Hänninen. Druhý Magalhaes na Peugeotu ztrácel 4 s, o sekundu pomalejší byl Mikkelsen a čtvrtý o dalších pět sekund Kopecký.
Po nočním dešti, jenž skropil tratě pátečních erzet, se ostrov probudil do pošmourného rána a exotická příroda se zahalila do temných mraků, z kterých se spouštěl mocný déšť doprovázený hustou mlhou. Podmínky byly skutečně extrémní, spolujezdec Petr Starý komentoval ranní průjezd slovy: „Raději jsem se díval jen a pouze do rozpisu, dopředu nebylo vidět vůbec nic.“ Z pátečních devíti plánovaných erzet nakonec byly dvě zrušeny – v pořadí pátá kvůli stádu krav na trati a devátá pro přílišný počet havarovaných vozů na trati z předešlého průjezdu.
Andreas Mikkelsen v druhé polovině dne zrychlil a dostal se na „dohled“ vedoucímu Hänninenovi – zaostával o pouhou vteřinu. Kopecký končil druhou etapu na čtvrtém místě dvě vteřiny za loňským vítězem Magalhaesem.
Sobotní finálních pět rychlostních zkoušek přineslo dramatickou bitvu o první a třetí místo a dočasnou změnu na prvním místě – hned v první erzetě dostihnul skvěle jedoucí Mikkelsen Hänninena a vystřídal jej ve vedení. Kopecký zrychlil taktéž a probojoval se na třetí pozici. Nelítostný boj Mikkelsena s Hänninenem pokračoval, finský pilot se v následující zkoušce dostal do čela a až v posledních dvou úsecích Mikkelsen takticky zvolnil s cílem dojet si pro jisté druhé místo, Jak sám souboj komentoval, ztráta 10 sekund byla již na jezdce Hänninenových kvalit příliš velká. V cíli měl nakonec Hänninen náskok 42 sekund, Kopecký byl o další minutu třetí.
Juho Hänninen bral letošní vítězství jako satisfakci za smolný loňský ročník, kdy o prvenství přišel vinou defektu v předposlední erzetě: „Chtěli jsme zde hrozně moc zvítězit, loni jsme měli s Mikkem na této soutěži obrovskou smůlu. Souboj s Andreasem skvěle okořenil celou rally, museli jsme bojovat až do konce. Nyní se moc těšíme na domácí rally ve Finsku.“


1.Hänninen – MarkkulaŠkoda Fabia S200002:19:03.8
2.Mikkelsen – FloeneŠkoda Fabia S2000+00:00:42.3
3.Kopecký – StarýŠkoda Fabia S2000+00:01:46.0
4.Bouffier – PanseriPeugeot 207 S2000+00:03:36.2
5.Sandell – ParmanderŠkoda Fabia S2000+00:04:33.3
6.Moura – EiróMitsubishi Lancer Evo IX+00:06:07.0



JL, 18.7.2011

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar