Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Pražský rallysprint - důstojná oslava rallye

Sobotní Pražský rallysprint ukázal, že lze automobilové závody pořádat na území hlavního města. Po několikaleté pause, vyplněné závoděním na chuchelském dostihovém závodišti, se panu Petru Mihulemu podařilo přesvědčit patřičné úředníky a vyběhat všechna povolení, aby se mohlo závodit na Strahově.

Za to mu patří velký dík a všem divákům, že byli velice ukáznění a celá akce proběhla bez nejmenšího problému. Na programu byly tři okruhové rychlostní zkoušky kolem stadiónu a pak dvě necelé dva kilometry dlouhé po části okruhu. Prokřehlí diváci tak neměli ani čas odskočit si na párek nebo na záchod, pokud nechtěli přijít a pěkné pokoukání, které nabídlo pět desítek posádek.

Škoda jen, že Škoda-Auto nedokázala vyslat na Pražský rallysprint ani minulý týden do Sosnové ani jeden automobil. Kromě Martina Prokopa se na Strahově ale představila
prakticky celá domácí špička, včetně automobilů kategorie WRC i několika historiků.

První okruh vyhráli možná trochu překvapivě bratří Melichárkové s Fordem Fiesta WRC před Karlem Trněným se Škodou Fabia WRC a Tomášem Kostkou s Fordem Fiesta WRC, zatímco jeden z největších favoritů Václav Pech skončil pátý. Boj o přední místa skončil hned v úvodu pro Jana Černého, který s Peugeotem 205 T16 R5 objel o jedno kolo méně, za což byl odměněn penalizací. V dalších zkouškách se věnoval už bavení divákům, stejně jako řada dalších posádek, kteří přijedou pobavit hlavně diváky a boj o sekundy jde stranou.
Druhou zkoušku vyhrál Pech před Kostkou a Trněným, který se tak dostal do vedení o čtyři desetiny sekundy před Pechem. Také poslední okruhovou zkoušku vyhrál Pech, čímž se ujal vedení před Melichárkem, Trněným a Kostkou.

Ve čtvrté zkoušce zajeli nejlepší čas Kostka a Trněný, v poslední byl Kostka o devět desetin sekundy rychlejší než Trněný a získal tak celkové třetí místo se ztrátou tří sekund na Pecha a tří desetin sekundy na Melichárka. Za jedenáctým Karlem Trojanem se Škodou Octavia WRC, pronajatou od Cvrčků, skončil Martin Semerd s kanoistou Vavřincem Hradílkem. Zároveň byli s Mitsubishi Lancer nejlepší posádkou s produkčním automobilem.
Se Škodou Fabia WRC se měl představit také Tomáš Enge, ale ve čtvrtek zavolal Petru Žáčkovi, jestli by mu nepůjčil Audi Quattro Sport. Slovo dalo slovo, a na Strahově se objevil v jeho automobilu. Žáček s ním před týdnem vyhrál kategorii historiků při Setkání mistrů v Sosnové. První okruh zajel velice dravě, ale ve druhém bohužel musel Audi odstavit pro technický problém.

Pražský rallysprint rozhodně neměl chybu a byl oslavou automobilových rallye. Panu Petru Mihelemu patří velký dík za odvahu, že se nebál prosadit rallye opět do hlavního města. I diváci museli být spokojeni, protože automobily mohli sledovat z bezpečných míst a v rozumné vzdálenosti.

1. Pech – UhelMini Cooper WRC 21:26,6
2.Melichárek – MelichárekFord Fiesta RS WRC +2,7
3.Kostka - Kresta RFord Fiesta RS WRC +3,0
4.Trněný – KlemanŠkoda Fabia WRC +3,8
5.Grzyb - TarapackiFord Fiesta R5+16,5
6.Koči – KostkaFord Fiesta R5+23,9
7.Drotár- BánociŠkoda Fabia WRC+33,7
8.Valoušek - Markovič Škoda Fabia S2000+50,9
9.Vlček M. - Ruda Z OstravyŠkoda Fabia S2000+1:00,1
10.Tlusťák – VybíralŠkoda Fabia S2000+1:03





J.Lasík 1.12.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar