Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Pojede Praga v Le Mans?

Objeví se na startu 24 h Le Mans tým s českým šasi, českým motorem, českou licencí a ještě ke všemu s českým jezdcem za volantem? Přestože dříve to bylo jen těžko představitelné, v tuto chvíli zní odpověď na tuto otázku jednoznačně ano. Beze zbytku to však bude splněno až v roce 2014.

Už letošní sezona ale bude fungovat jako generálka na tuto velkou událost, protože se kompletního mistrovství světa FIA World Endurance Championship včetně legendární 24 h Le Mans se zúčastní závodní tým s českou licencí.
Do seriálu nastoupí se dvěma prototypy Lotus/Praga T128 LMP2 poháněnými motory Praga a na pozici jezdců už byli potvrzeni tři piloti se zkušenostmi s F1. Jezdeckou sestavu budou tvořit Vitantonio Liuzzi, James Rossiter, Kevin Weeda, Dominik Kraihamer, Thomas Holzer a Jan Charouz. Obzvláště Jan Charouz už má za sebou šest startů v legendárním závodě, kde pokaždé spatřil cíl a v roce 2009 se stal vítězem šampionátu LeMans Series.
Je až symbolické, že na dráze s přívlastkem High Technology Test Track se poprvé objeví nový vůz Lotus T128 Praga reprezentující nejmodernější technologie, vrcholné know-how a um předních světových inženýrů z oblasti motoristického sportu.
Celý projekt vznikl ve spolupráci společností Kodewa, Lotus, Gravity Charouz Racing, Gravity Sport Management a Praga, kdy právě Praga má velkou chuť po úspěchu v další motoristické disciplíně. V posledních letech se stala předním světovým producentem motokár. Společně s nimi odstartoval také projekt závodního vozu Praga R1 a účast ve vytrvalostních závodech s prototypem kategorie LMP2 je dalším krokem v posunu do nejvyšších pater motorsportu.
Technologickým mozkem při vývoji vozu Lotus T128 Praga byl Romulus Colles a za nápadem na vznik celého projektu stojí Patrick Louis (generální ředitel Lotus F1 Team), Antonín Charouz (manažer Gravity Charouz Racing) a Petr Ptáček (majitel společnosti Praga).
Z hlediska vývoje závodního vozu se jedná o spolupráci joint venture, kdy vzniká jedno šasi, ovšem homologace bude udělena pro obě značky, tedy jak pro Lotus, tak pro Pragu. V letošním roce však bude zatím homologováno pouze šasi Lotus s motorem Praga. A projektem LMP2 tato spolupráce rozhodně nekončí. Lotus i Praga mají v plánu pro rok 2014 dokonce homologaci vozu pro královskou třídu LMP1!
Pokud budete chtít být co nejblíže nově začínající dlouhodobé spolupráce mezi Lotusem a Pragou, v České republice a na Slovensku máte jedinečnou příležitost díky televizi Sport 5. Ta vám jako jediná nabídne přímé přenosy ze všech závodů seriálu FIA World Endurance Championship.


Stručná historie značky Praga:
Značka Praga byla založena v roce 1907 a je jedním z nejstarších výrobců automobilů v České republice. Před druhou světovou válkou, byla největším výrobcem automobilů, a poté, vzhledem k poškození továrny, bohužel musela zastavit výrobu. Posléze se Praga začala specializovat ve výrobě náhradních dílů pro automobily. V období od roku 1996 do roku 2003 vyráběla motokros a enduro motocykly. Zatímco dvoutakt PRAGA ED 250 byl úspěšný jak komerčně, tak i v závodech, zejména v USA, čtyřtaktní ED 430 a ED 610 sklízel úspěchy na mistrovství Evropy enduro.
Pod vedením Petra Ptáčka se Praga začala spolupracovat se subjektem nyní známým IP Karting s.r.l. a spustila výrobu vlastní značky motokárových šasi. A rychle se stala jednou z nejlepších značek motokár.
Společně s továrním týmem Praga Kart bylo po celém světě zformováno několik dalších špičkových stájí, které se účastní v mnoha národních i mezinárodních šampionátech napříč všemi třídami.


Kalendář FIA WEC 2013
14.04.6 hodin Silverstone
04.05.6 hodin Spa – Francorchamps
22.06.24 hodin LeMans
01.09.6 hodin Sao Paulo
22.09.6 hodin Circuit of the Americas
20.10.6 hodin Fuji
10.11.6 hodin Shanghai
30.11.6 hodin Bahrain



3.4.2013

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar