Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Peugeot se vrací na dakarské tratě

Už delší dobu se spekulovalo, jestli se Peugeot jednou nevrátí na Rally Dakar, kterého se naposledy zúčastnil před čtvrt století. A je to tady. Po 25leté přestávce se Peugeot v roce 2015 opět objeví na startu Rally Dakar, za volantem usedne Carlos Sainz a Cyril Despres.

Po loňském dobrodružství na Pikes Peak v Coloradských horách se Peugeot rozhodl pustit se do jiného prostředí, na Rally Dakar do Jižní Ameriky.
V letech 1987 až 1990 tuto soutěž, která ještě měla cíl v Dakaru, čtyřikrát vyhrál s vozy vozy 205 T 16 Grand Raid a 405 T16 Grand Raid. Třikrát vyhrál Ari Vatanen, jednou Juha Kankkunen.
Africké duny mezitím vystřídala jihoamerická trať, která je stejně náročná. Na start se Peugeot postaví se dvěma vozy 2008 DKR, za jehož volat usednou
Carlos Sainz,vítěz Dakaru 2010 a pětinásobný vítěz v kategorii motocyklů Cyril Despres. Více informací o tomto voze bude představeno na pekingském autosalonu 20. dubna 2014.



Čtyři otázky pro Maxima Picata
(generální ředitel značky Peugeot)


Co vyprovokovalo Peugeot k návratu na Dakar?

Samozřejmě je to spojené s naším loňským vítězstvím na Pikes Peaku. Byl to pro nás obrovský zážitek. Byla to možnost ukázat světu, jak je tým Peugeot Sport ve spojení se společnostmi Total a Red Bull silný. Toto vítězství nám dalo křídla a vyprovokovalo nás, abychom se společně pustili do dalšího dobrodružství v motoristickém sportu, kterému jsme se rozhodli více věnovat. Proto se vracíme na Dakar.


Je program Peugeotu na Dakaru stejně ambiciózní jako v loňském roce na Pikes Peaku?

Úspěchu v závodě Pikes Peak jsme dosáhli díky tomu, že se nám podařilo dát dohromady výjimečného jezdce, skvělý technický tým a auto té nejvyšší kvality. Na Dakar se vracíme s velkými ambicemi a chceme opět sestavit tým s veškerými potřebnými dovednostmi a schopnostmi. Naším záměrem je mít vše na místě pro příští Dakar, i když se naše strategie týká delšího období, než jako tomu bylo na Pikes Peak. Dakaru se hodláme účastnit více let. Víme, že je to nesmírně obtížný závod, ale naším cílem je vyhrát hned první rok, v roce 2015.


Má Dakar pro společnost Automobiles Peugeot zvláštní význam?

Jsme z návratu na Dakar nadšeni, protože tento závod je známý po celém světě, nejen v Evropě, ale i na tak významných trzích, jako je Jižní Amerika nebo Čína. Koná se v Jižní Americe, konkrétně v Argentině, kde máme silnou pozici a dlouhou historii.


Proč jste se rozhodli pro vůz 2008?

Voz 2008 je na všech kontinentech dobře známý. Jde o náš nejnovější crossover, který byl úspěšně uveden do prodeje v Evropě a v roce 2015 bude uveden na čínský a latinskoamerický trh. 2008 DKR byl proto jasná volba.


Tři otázky pro Bruno Famina
(ředitel týmu Peugeot Sport)


Peugeot Sport se do historie Dakaru zapsal zlatým písmem. Pomohou vám tyto dřívější úspěchy při této nové účasti?

Za 25 let se toho na Dakaru hodně změnilo. Způsob přípravy auta je však pořád stejný. Z konce 80. let máme stále ještě řadu dat, které budeme moci použít. Především jsme ale nashromáždili obrovské zkušenosti v přípravě soutěžních rallye vozů. I když se klasická rallye a rally-raid liší, přístup a know.how jsou stejné. A know-how je něco, co opravdu máme!


Podle jakých kritérií jste piloty vybírali?

Především jsme nesmírně hrdí, že se můžeme spoléhat na tak talentované jezdce, jakými jsou Carlos a Cyril. Navzájem se perfektně doplňují. Carlos má za sebou neuvěřitelné výsledky a ví se, že má skvělé zkušenosti při seřizování vozů. Ve všech týmech, v nichž působil, stál u přípravy vítězných vozů. Jeho zkušenost bude pro tým velkým přínosem. Výjimečné je i jeho nadšení a touha vítězit. Cyril dosáhl stejně skvělých výsledků v kategorii motocyklů a velmi se těší, že se seznámí se světem automobilů. Soudě podle toho, jaká je mezi oběma okamžitě souhra, jsem si jist, že to nebude trvat dlouho a Cyril bude schopen vítězit.


Jak na tento návrat reagoval personál týmu Peugeot Sport?

Reakce členů týmu Peugeot Sport byla velmi dobrá. Už oznámení střednědobého programu je po posledních obtížných letech vynikající zpráva. Dakar je navíc nedílnou součástí historie společnosti Peugeot a všichni jsou velice hrdí na to, že jsme se znovu do takového programu zapojili. V týmu je ostatně ještě několik členů, kteří se závodů dříve účastnili. Jeden z nich už dokonce na tomto projektu pracuje.


Peugeot 28.3.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar