Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Pech, Kresta a Valoušek před Barum Rally

V pátek večer odstartuje zlínská Barm Rally populární městskou zkouškou, aby se v sobotu ráno vydaly posádky vstříc pro další body do ME, IRC a také mistrovství republiky. A jak jsou připraveni Václav Pech, Roman Kresta a Pavel Valoušek?

Václav Pech

Jen několik dnů dělí EuroOil-invelt team od startu na na Barum Rally ve Zlíně, kde se prostřednictvím posádky Pech – Uhel představí s výrazně inovovaným speciálem MINI John Cooper Works S2000-1,6 turbo.
„Až na závěr sezóny se nám podařilo získat od anglického Prodrive poslední verzi motoru nejnovější specifikace. Nebylo to vůbec jednoduché, jelikož do Anglie musel s mechaniky i celý vůz, aby se upravil se všemi komponenty. Motor je kvůli těžišti jinak zabudovaný, má nové výfukové svody, nový systém sání a elektricky hnané vodní čerpadlo. Přibyly i některé elektronické systémy, jako třeba launch kontrol, který jsme dříve k dispozici neměli,“ popisuje novinky Václav Pech jun.
„Poprvé máme možnost namontovat i tovární tlumiče používané v Mistrovství světa. Prodrive tyto tlumiče neprodává, je možné si je za určitých podmínek pouze najmout Musím říct, že jsem byl dost překvapen rozdílnou funkčností mezi našimi komerčními a továrními. Po jejich doladění na specifický hrbolatý český asfalt, které jsme již museli udělat sami s šéfmechanikem teamu Honzou Kubíčkem jsem z jízdních vlastností Mini nadšený.
Testování se týkalo hlavně nového motoru, které inženýr z Anglie dolaďoval přímo při testech. „Doufám, že se mu to povedlo. Po letech strávených za volanty vozů s dvoulitrovými motory, si u MINI s 1,6 l motorem stále stěžuji na nedostatek výkonu. Teď ale s inovovanou verzí můžu točit až o 1000 otáček víc. To mi umožňuje o dost lépe projíždět zatáčky. Dřív jsem často musel ještě v zatáčce řadit,“ popisuje nadšeně změny Václav Pech jun..
„Na barumce pojedeme vůz ve špičkové specifikaci, tak jak s ním vyhrál Dani Sordo letošní Korsiku. Vůz jsme nechali po Bohemii přestavit na novou homologaci a první dojmy Václava a jeho testovací časy jsou velmi povzbudivé. Nechci dělat žádné predikce, ale věříme, že jsme se tímto posunuli o pěkný krok dál a rozdíly mezi námi a našimi soupeři se výrazně sníží,“ uvedl před závodem generální ředitel Inveltu, Ing. Jiří Jirovec.
Po roce spolupráce s Prodrive se nám podařilo vyjednat, že se MINI bude trvale věnovat špičkový technik a z toho mám opravdu radost. Je to důležitý člověk v technické komunikaci mezi týmem a Prodrive. Doposud to nebylo úplně ideální, ale nyní je vše v pořádku. Pro všechny fandy našeho teamu a značky MINI jsme před barumkou připravili jednu novinku. Invelt spustil minulý týden do zkušebního provozu stránky závodního speciálu www.minimotorsport.cz. Zde budou veškeré aktuální informace, fotografie a videa týkající se MINI a posádky Václav Pech a Petr Uhel. Prostřednictvím Fan shopu mohou příznivci zakoupit stylové doplňky MINI a samozřejmě i kolekci MINI WRC Teamu,“ doplňuje Ing. Jiří Jirovec.
Před Barum Rallye, kde posádka Pech – Uhel v minulosti stála i na nejvyšším stupni vítězů, panuje v EuroOil-invelt teamu očekávání, o kolik se MINI zrychlí vůči konkurenci. Bude k tomu dobré srovnání, protože kromě kompletní české špičky startují i účastníci Mistrovství Evropy, ale hlavně se zde představí už tradičně špička IRC.



Roman Kresta

Už po sedmnácté sjede v pátečním odpoledni ze startovní rampy Barum Czech Rally Zlín Roman Kresta. Luhačovickému jezdci je přiděleno startovní číslo 7. Nic se nemění na nasazení osvědčeného vozu Škoda Fabia Super 2000, spolujezdcem bude ostřílený Petr Gross.
Trojnásobný vítěz zlínského závodu Roman Kresta se poprvé objevil na startu Barum rally v roce 1995. Během své kariéry získal ve Zlíně nespočet vavřínů, ale také často poznal odvrácenou tvář rallysportu. Pro většinu valašských fanoušků stále zůstává hlavním tahákem závodu a i letos budou všichni zvědavi, jak si povede proti továrním jezdcům Škody Motorsport. Právě jeden z členů týmu Jan Kopecký prozatím nebyl na českých tratích letos poražen a k jistotě mistrovského titulu mu schází pouhé dva body.
Stav MMČR 2012 (6/8): 1. Jan Kopecký 250, 2. Roman Kresta 152, 3. Václav Pech 96, 4. Jaromír Tarabus 94, 5. Pavel Valoušek 74
„Za dobu zařazení barumky do seriálu IRC se konkurence ve Zlíně neuvěřitelně zkvalitnila a ani letošní ročník nebude výjimkou. Jezdcům s továrním zázemím je složité konkurovat. Letošní průběh českého mistráku je toho důkazem. Honza Kopecký vyhrává jeden závod za druhým. Přesto výsledek barumky bude hodně důležité pro závěr šampionátu, kde nám jde o udržení čelních pozic,“ říká před startem Roman Kresta.
Roman Kresta s Petrem Grossem opět vstoupí do závodu na městské zkoušce, vyhlášené svou diváckou kulisou a skvělou atmosférou, staronová bude pro oba členy ADELL MOGUL racing teamu i RZ Slušovice. „Podobné erzety, stejně jako zlínský test, vnímám jako nutné zlo. Ale také jako prezentaci pro sponzory a fanoušky. Nejsem sám, který raději závodí na klasických tratích. Nikdo mě v tom už nepředělá. Ve Zlíně na nás čekají nástrahy v podobě obrubníků, ve Slušovicích zase čekám hodně vysoké průměry. Na druhou stranu jsou právě Slušovice vhodným testem pro přenos Eurosportu, “ přiznává Roman Kresta.


Pavel Valoušek


Barum Czech Rally Zlín je považována za vrchol české rallyové sezóny a i proto Peugeot Delimax Total Team neponechal nic náhodě a přípravě věnoval maximální úsilí. Zlínsko je navíc rodištěm obou členů posádky – pilota Pavla Valouška i spolujezdce Lukáše Kostky. „S testováním, nastavováním a ověřováním vozu jsme začali už zhruba před měsícem na rallysprintu v Kostelci nad Orlicí. Tam jsme odvedli všichni velký kus práce. Tento týden nás tak čeká už jen optimalizační test spojený s nastavením motoru. Na barumce pojedeme s novým motorem, který byl namapován na specifické podmínky této rallye. Myslím, že teď jsme nastavení dotáhli k dokonalosti. Jsme v nejlepší kondici a před Barum Rally máme určitě důvod k optimismu“, komentuje přípravu technický inženýr týmu Jaromír Švec.
Optimismem hýří i pilot Pavel Valoušek: „Testy v Kostelci nám hodně pomohly. Ověřili jsme si spoustu věcí. Na závod na domácí půdě se hrozně těším. Doufáme, že naši Valda Fans nás opět podpoří. Barumka je těžký závod, tratě jsou dlouhé a zrádné, ale my si přesto dost věříme. Uděláme vše pro to, abychom podali takové výkony, kterými náš tým a naše partnery nezklameme.“
Dvaačtyřicátá Barum Czech Rally Zlín odstartuje v pátek 31. srpna 2012 v 17:00 h na zlínském náměstí Míru. Následovat bude tradiční a divácky mimořádně atraktivní večerní Super RZ ulicemi východomoravské metropole.


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar