Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Ostberg a Hänninen na Rally Bohemia

V sobotu 14. července odstartuje XXXIX. Rally Bohemia, které se kromě domácí špičky (chybět bude jen Prokop) zúčastní také Juho Hänninen s tovární Škodou Fabia S2000 a Nor Mads Ostberg, dlouholetý účastník mistrovství světa, a čtvrtý jezdec mistrovství světa – WRC.

Mads Ostberg odstartuje s vozem Ford Fiesta RRC, který je přezdíván „malé WRC“. V téměř identické karoserii s vozem WRC tepe turbodmychadlem přeplňovaný motor o objemu 1600 ccm, u něhož je ale oproti WRC použit restriktor sání vzduchu o menším průměru 30 mm. Ten omezuje výkon motoru proti vozům WRC, které jsou použity výhradně pro mistrovství světa. Mads Ostberg tak obstará českou premiéru vozu, který v ČR dosud nikdy nestartoval.
Ostberg začal svou závodnickou kariéru již v 16 letech v amatérských rally, ale už od sedmnácti let seděl za volantem vozu WRC (Subaru Impreza WRC). V roce 2011 přesedlal na Ford, kterému je věrný dodnes. Jeho spolujezdcem je Jonas Andersson ze Švédska. Mads Ostberg má na svém kontě v současné době celkem 46 startů v MS.
Mads Ostberg: „Už několik měsíců jsem v kontaktu s Johnem Hauglandem, který mi pomáhal najít vhodnou soutěž, kde bych mohl testovat a zlepšit svoje dovednosti na asfaltu. John mi doporučil Rally Bohemia, a proto zde budu startovat. Zkušenosti ze startu na této rally využiji na dalších asfaltových soutěžích včetně Německé Rally.“
Velkým favoritem ovšem zůstává Juho Hänninen, ale také Jan Kopecký, který až dosud vyhrál všechny letošní domácí soutěže. O první příčky se budou chtít „poprat“ také Václav Pech, jehož mechanici pracují dnem a nocí na poškozeném Mini z Rally Hustopeče a asfaltové zkoušky budou jistě sedět i Romanu Krestovi se Škodou Fabia S2000. Na dobrý výsledek čeká i Pavel Valoušek s Peugeotem 207 S200. Černým koněm by se mohl stát irský jezdec Robert Barrable rovněž se Škodou Fabia S2000. Nebo mladý Věroslav Cvrček (Škoda Fabia S2000), kterému vedou rychlostní zkoušky takřka za domem.
Na startu nebudou chybět ani Semerád, Orsák, Běhálek, Štajf, Kopáček, ale také Václav Arazim, který se již soutěží pravidelně nazúčastňuje. Se startovním číslem 36 se vydají na trať Vladimír Berger a Zdeněk Petera, kterým Subaru Impreza zapůjčil Dan Běhálek, aby se mohli důstojně rozloučit s bohatou a úspěšnou kariérou.
Ve dvoukolkách se mohou diváci těšit hlavně na souboj tří příbramských jezdců dvou generací. Na jedné straně je to mladý Jan Černý s Citroënem DS3, na druhé pak miláček diváků Emil Triner se Škodou Fabia a Josef Petrák s Renaultem Clio. Ale nesmíme zapomenout ani na jejich souseda Petra Bryndu z nedaleké Hluboše s Renaultem Clio.
Do hlavního Evropského poháru a mezinárodního Mediasport Mistrovství ČR je přihlášeno 98 posádek včetně 36 zahraničních, ale tím soutěž nekončí. Zhruba po dvacetiminutové pause pojedou účastníci německé rallye serie v počtu 15 automobilů od Porsche 997 GT3 a Škoda Fabia WRC až po Wartburg 353 nebo Škodu Favorit. Na sobotních rychlostních zkouškách se představí ještě padesátka historiků při demonstračních jízdách, které v neděli vystřídá 36 posádek volného poháru Open.


JL + PE 10.7.2012

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar