Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Nissan Deltawing - reparát na Road Atlanta

Miláček fanoušků letošního Le Mans 24 hodin je opět na francouzské půdě - tentokrát v Paříži. V doprovodu tvůrce Bena Bowlbyho se Nissan DeltaWing představuje své konstrukční a technické inovace publiku pařížského autosalonu v roli jedné z hlavních hvězd expozice značky Nissan.

Průkopnický Nissan DeltaWing ve tvaru šipky, který si získal srdce 240 000 fanoušků na závodě 24 hodin Le Mans, se na závodní trať vrátí v rámci finále seriálu American Le Mans na okruhu Road Atlanta v USA.
Nissan DeltaWing, navržený a zkonstruovaný tak, aby mohl Le Mans absolvovat s polovičním množstvím paliva a poloviční frekvencí výměny pneumatik oproti současným sportovním prototypům, byl nucen odstoupit po šesti hodinách po kolizi s jiným vozem.
Situace, kdy se japonský závodník Nismo Satoshi Motoyama hodinu a půl hrdinsky snažil na krajnici opravit poškození vzniklá v důsledku nárazu, než musel uznat porážku, získala týmu masivní podporu fanoušků.
V důsledku stávajících závazků na závodních okruzích nebude pro prestižní závod Petit Le Mans, který je součástí seriálu ALMS, k dispozici žádný ze tří jezdců, kteří vůz pilotovali v Le Mans (Motoyama, Franchitti a Krumm). Na okruhu Road Atlanta za volant vozu usedne Španěl Lucas Ordoñez, vítěz Nissan GT Academy, a spolu s ním Gunnar Jeannette, vítěz seriálu American Le Mans za rok 2011 ve třídě PC.
Tým věří, že desetihodinový závod Petit Le Mans v délce 1000 mil je pro Nissan DeltaWing skvělou akcí, pokud jde o prokázání zdatnosti vozu na tradičnější trati, která využívá i veřejných silnic.
Zpráva přichází v době, kdy bylo oznámeno, že v rámci splynutí ALMS s dalším významným seriálem automobilových závodů GRAND-AM Road Racing bude v pravidlech nového šampionátu, který by měl začít v roce 2014, vyhrazeno místo pro Nissan Delta Wing.
Tým Nissan DeltaWing je tvořen skupinou klíčových partnerů, mezi něž patří americký podnikatel v oblasti motoristického sportu Don Panoz, patron projektu a vlastník týmu v soutěži 500 mil Indianapolis Chip Ganassi, designér Ben Bowlby, společnost Michelin jako dodavatel pneumatik, organizace Dana Gurneyho All American Racers a závodní tým Duncana Daytona Highcroft Racing.
V rámci dohody o sloučení seriálů ALMS a GRAND-AM se DeltaWing v roce 2013 bude moci účastnit seriálu American Le Mans. Bude nutno splnit standardy týkající se bezpečnosti a výkonu, nejprve je ale třeba je přezkoumat.
Vizionářský tvůrce Nissanu Deltawing, Ben Bowlby, k tomu poznamenal: „Na závodě Petit Le Mans budeme mít šanci ukázat americkým fanouškům, jak atraktivní tenhle vůz je. Zároveň ale získáme možnost prověřit, že funguje i na sevřenějším a kroucenějším okruhu, než je plochá závodní dráha ve stylu Le Mans, kde lze dosahovat rychlosti až 300 km/h. Je pro nás důležité získat zkušenosti z okruhu, zpětnou vazbu z testů a od jezdců, abychom celou koncepci mohli skutečně prověřit."
Společnost Nissan se stala zakládajícím partnerem projektu DeltaWing letos v březnu a tým poté čelil velké výzvě, aby experimentální vůz Nissan DeltaWing se speciálně vyvinutým motorem Nissan DIG-T o objemu 1,6 litru připravil pro vyčerpávající závod 24 hodin Le Mans.
Projekt poskytl Nissanu testovací platformu pro vývoj budoucích inovací, které bude možno přenést do globálních programů společnosti pro motoristický sport, stejně jako silničních vozů. Tak tomu bude i v případě závodu Petit Le Mans, neboť během závodu se bude zkoušet nová technologie a partner týmu, společnost Michelin, bude pokračovat ve vývoji zakázkových pneumatik zkonstruovaných speciálně pro Nissan DeltaWing.
Data získaná ze standardního vozu třídy LMP2 v Le Mans ukázala, že vůz spotřeboval 2350 litrů paliva a pneumatiky musel měnit každých 300 mil vyměnit. To znamenalo spotřebu 9 sad pneumatik během celého závodu. A zatímco spotřeba vozu třídy LMP2 se pohybovala na úrovni 5 mpg (47 l/100 km), Nissan DeltaWing závodil se spotřebou 10,7 mpg (22 l/100 km).


JL, 5.10.2012

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar