Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Nenechte si ujít autokrosový svátek v Nové Pace

Mezi autokrosovou veřejností se říká, že kdo nejel v Nové Pace, ten nejel autokros. Důvod je jednoduchý. Trať s takovým adrenalinem a takovým převýšením nenajdeme nikde v Evropě. Někteří jezdci dokonce přiznávají, že sjezd od depa dolů do rokle vyžaduje silné nervy.

V Nové Pace se jezdí autokros od roku 1971, v roce 1978 se uskutečnil první mezinárodní závod a o dva roky později Mistrovství Evropy. Za tu dobu doznala trať několika úprav, startovalo se i v opačném směru, ale výjezdy a sjezdy zůstaly zachovány. Václav Fejfar, který zná trať jako své boty, přiznává, že ve výjezdu na kopec dosahuje se Škodou Fabia rychlosti 170 km/h. „Nová Paka je nejprestižnějším závodem celé sezony. Každý ode mě čeká první místo, a to je hrozně těžký. Na trati se zatáčkami přes horizont musíme stoprocentně věřit traťovým komisařům a jejich signalizaci“.

Před letošní Evropou, která se uskuteční ve dnech 5. a 6. července, provedli pořadatelé úpravu tratě, aby se v případě bláta nevyjížděly koleje, odstranily se díry a bylo možné předjíždět hned na několika místech.

K dnešnímu dni je přihlášeno ve čtyřech divizích 120 jezdců ze 17 států. Takový počet nenajdeme nikde jinde v Evropě. Do Nové Paky totiž přijíždějí často i jezdci, kteří v celém seriálu nestartují, ale Štikovskou rokli si prostě nenechají ujít.
Největší počet přihlášených hlásí královská divize Super Buggy s rekordními 50 jezdci včetně celé domácí špičky v podstatě tří generací. Vedle sebe budou totiž soupeřit současný největší talent Jakub Kubíček a nestor českého i evropského autokrosu Jaroslav Hošek. Ve svých 67 letech jede už čtyřicátou sezonu. Kromě nich se představí mj. Roman Keřka, Petr Turek, Tomáš Pospíšilík, Ladislav Hanák, Štětina Vladislav i Jaromír. K favoritům patří úřadující evropský šampionát Bernd Stubbe i jeho krajan Andre Hinnenkamp, dále vynikající Holanďané Johan de Jong, Wiely Albers, Terry Callaghan, Francouz Olivier Dufour atd.

Divize 1600 hlásí 36 jezdců včetně evropského šampiona Kristiana Szabo z Maďarska a loni stříbrného Oldřicha Musila, který ale letos jinak nestartuje. Vzhledem k tomu, že u nás se tato divize potýká s nedostatkem jezdců, tak v Nové Pace bude mít asi největší zastoupení Německo a Francie. Z našich je přihlášen ještě Vít Nosálek, Marek Sekanina Radek Jordák.

Pozornost novopackých diváků bude na sebe poutat opět Divize Touring Autocross, v níž startuje domácí Václav Fejfar, vítěz loňského závodu. Jeho největším soupeřem bude opět Maďar Tamás Karai, startující rovněž se Škodou Fabia S2000, který také vyhrál dva úvodní závody. Ty naopak nevyšly podle představ Václavu Fejfarovi, jenž sice dojel v Bausce druhý, ale s výkonem motoru nebyl spokojen. Proto putoval software do Holandska k věhlasnému motoráři Callaghanovi. Do jaké míry se podařilo motor naladit, napoví již tento víkend něměcký Matchenberg. Z dalších českých jezdců se na startu objeví otec a syn Brožkové, bratři Svobodové, Ota Výborný, Ivoš Mahr, Jan Bartoš, Miroslav Neumann.
Poslední kategorií je divize Junior Buggy, v níž startují děti do dvanácti let, jejich buggy jsou poháněny motocyklovými motory o objemu 600 ccm. Přihlášeno je patnáct jezdců, osm z Čech a sedm z Německa, Ruska, Litvy a Holandska.

Autocross v Nové pace začíná v sobotu 5. července tréninkovými jízdami už od 9 hodin a končí první sérií rozjížděk od 16 hodin. V neděli jsou na programu od 9.30 h druhá a třetí série rozjížděk a od 15.15 hodin finálové jízdy.
Evropský autocross v Nové Pace můžeme každému jen doporučit, aby se přišel podívat opravdu na špičkové závody na vysoké sportovní úrovni. Z diváckého svahu je vidět takřka celá trať jako na dlani.

Hlavním sponzorem letošního autokrosu je společnost Fuchs oil a nemalou měrou se na něm podílí i Pivovar Nová Paka, který pro diváky připravil dostatečné zásoby lahodného jedenáctistupňového moku i nealkoholické pivo včetně točených limonád. Takže hladem a žízní rozhodně nikdo trpět nebude.

Atmosféru loňského závodu přibližuje několik fotografiií

J.Lasík 27.6.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar