Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Na Jänner Rallye pojede Černý se Subaru

Vzhledem k tomu, že nový Peugeot 208 R5 není ještě homologován, musel se Jan Černý poohlédnout po jiné variantě. Proto spojil síly se Subaru Czech Duck Racing Team, a projekt podpory mladých jezdců značkou Subaru tak dostává další pokračování.

Poté, co Vojtěch Štajf se Subaru Impreza WRX STI vybojoval mistrovský titul v kategorii produkčních vozů, oznámil pro sezónu 2014 své poněkud jiné závodnické priority než je obhajoba titulu. V tu chvíli se zdálo, že mistrovské auto nedostane možnost navázat na loňské úspěchy, to už ale neplatí. Hned při úvodní soutěži nového roku totiž do Subaru usednou další šampióni! Se startovním číslem 11 se na startu Jänner Rallye objeví mistrovská posádka kategorie 2WD Jan Černý – Pavel Kohout.

„Při Pražském rallysprintu nás Honza Černý oslovil s myšlenkou startu s naším vozem a protože si jeho jezdeckého umění velmi vážím, dohodli jsme se celkem rychle,“ vysvětluje Vojtěch Štajf. „Rakouskou soutěž jsme úplně v plánu neměli, ale samozřejmě jsme rádi svou zimní přestávku zkrátili a stihli v závěru roku dokonce s Honzou uskutečnit i plnohodnotný test. S ohledem na tradičně nejisté povětrnostní podmínky na Jänneru dostal mladý pilot možnost vyzkoušet si různé varianty nastavení podvozku i diferenciálů od sněhové varianty až po suchý asfalt, samozřejmě hodně jsme se věnovali zejména nastavení pro očekávané mokré asfalty s vytahaným blátem po okrajích cest. Dal nám zabrat i výběr správných sedaček a nastavení volantu, vždyť do auta usedne dvojice vysokých jezdců, která je navíc z vozů skupiny A zvyklá na odlišný posaz. Ale náš tým je připraven i na tuto variantu, poradil si v minulosti i s nastavením pracoviště řidiče pro postavu Václava Pecha. Věřím jim a myslím, že i když letos musí ´enka´ nově bojovat v jedné kategorii se speciály S2000 či R5, není naše posádka bez šancí na dobrý výsledek. Kluci už v minulosti svůj talent prokázali i tím, že dokázali střídat techniku a byli rychlí v podstatě v jakémkoliv voze. Subaru Impreza je v těžkých podmínkách dobře ovladatelné a myslím, že jim rychle padne do ruky. Pojedou navíc v nám dobře známých podmínkách – v Rakousku jsem startoval šestkrát a Honza i přes mládí svých třiadvaceti let již absolvuje pátý start na této soutěži. Jsem opravdu moc rád, že jsme po Mirkovi Jakešovi mohli podpořit dalšího mladého jezdce a že se společnými silami posádky a Subaru Czech Duck Racing Teamu podařilo účast zabezpečit. Zatím se jedná jen o ojedinělý start, nicméně nevylučujeme ani další budoucí spolupráci.“


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar