Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Jan Černý startuje na Azorských ostrovech

Včera odstartovala 49. SATA Rallye Acores, v níž PEUGEOT Černý Racing Team bojuje o další body do seriálu JERC – juniorské mistrovství Evropy v rally. Právě Jan Černý s Pavlem Kohoutem vedou juniorské ME.

Dva dosavadní starty v Lotyšsku a v Irsku proměnili ve vítězství a nyní na ně a na jejich soutěžní Peugeot 208 R2 čeká Rally Azorské ostrovy,šotolinová soutěž, která se dost vymyká všem ostatním soutěžím šampionátu. Rychlostní zkoušky se rozprostírají na ostrově sopečného původu, jsou velmi technicky náročné, pomalejšího charakteru a typické pro ně je velké převýšení a dosti kluzký, místy až mazlavý povrch. Ten dokáže posádky potrápit hlavně při dešti, jak už dále na loňský ročník vzpomíná Jan Černý. „Minulý rok jsme tady startovali poprvé a na ostrovech zrovna panovaly dost obtížné podmínky. Pršelo, byla mlha a tratě byly velmi kluzké, na což jsme bohužel i záhy doplatili. Díky mlze jsme si ani nevychutnali neskutečné srázy, které lemují jednu rychlostní zkoušku, která je vedená po vrcholu kráteru sopky.“
Trať je postavena na 17 měřených úsecích a je rozdělena do tří etap. Jan Černý s Pavlem Kohoutem odstartují do soutěže s Peugeotem 208 R2 s nímž v místě rally absolvovali krátký test. „Během testování jsem se snažil najít správné nastavení podvozku pro nadcházející soutěž. Testovací trať ale byla pokryta množstvím bláta. Uvidíme až na rychlostních zkouškách, jak se nám to podařilo. Jako na každé soutěži chceme i zde uspět. Jsme ve velmi dobré pozici z hlediska celého šampionátu JERCa vzhledem k tomu, že se bodují čtyři výsledky, tak si nemůžeme dovolit velký výpadek. Rozhodně bychom rádi dojeli do cíle této náročné soutěže, kde bude hodně trpět technika. Věřím ale, že jsme dobře připraveni, naši mechanici si pořádně mákli,“ říká před startem 49. SATA Rallye Acores Jan Černý.


Po první etapě s třemi rychlostními zkouškami jsou Černý s Kohoutem na třetím místě v juniorech a 20. celkové místě. Vede Breen s Peugeotem 208 R5 o devět desetin před Kajatanowiczem s Fordem Fiesta R5, Orsák je osmý, Tlusťák čtrnáctý.

PR 16.5.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar