Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Jan Černý se na bohemii trápil

Velké zklamání zažili při Bohemia Rally příbramaskáý posádka Jan Černý a Pavel Kohout, kteří s Peugeotem 208 R2 patřili k favoritům dvoukolek. Před startem si kladli za cíl bojovat s těmi nejrychlejšími dvoukolkami bez ohledu na objemovou kategorii, či výkon vozu. Ale celkové 16.místo neodpovídá ani kvalitám jezdce ani vozu.

Skvělý podvozek Peugeotu 208 R2 přišel ke slovu i tentokrát, ale jako zásadní problém se ukázala volba převodovky, která byla pro daný technický charakter trati příliš dlouhá.
„Úvod mi příliš nevyšel. Auto fungovalo bez problémů i pneumatiky jsme trefili, ale chyba je nejspíš ve mně,“ říkal po prvních pěti zkouškách Jan Černý. Posádka se v opakovaných průjezdech pokusila zatáhnout, ale výrazného zrychlení se nedočkali. „Nevím, přijde mi, že není moc prostoru pro zrychlení. Neděláme nějaké zásadní chyby a cítím, že i nasazení je dobré, ale čas nám chybí.“
Analýza dat v závěrečném servisu první etapy Rally Bohemia ale ukázala, že jedním z důvodů pomalejších časů může být nevhodně zvolená převodovka. „Je možné, že jsme zvolili příliš dlouhou převodovku, která je vhodná spíše na rychlejší a rovinatější tratě.. Bohemka má hodně technické tratě a stále se řadí druhý či třetí rychlostní stupeň. Pětku jsem během celé etapy řadil jen minimálně. Na výrazně rychlejší rychlostní zkoušce Vinec jsme zajeli druhý čas a na těchto rychlejších úsecích můžeme s těmi nejrychlejšími bojovat.“
„Bohemka je v tomto ohledu o dost jiná než ostatní české soutěže a charakterem se hodně blíží tomu, co známe z Evropy. Trochu jsme to podcenili a sázeli na to, že hbitý Peugeot zde bude soupeře opět prohánět. Během rallye jsme neměli technický problém s vozem a dá se říct, že jsme se i trefovali do pneumatik. Nedařilo se nám ale na těchto technických tratích držet krok se soupeři a máme za to, že jsme měli zvolit kratší převodovku, než kterou si zatáčkovitá trať Rally Bohemia zasluhovala,“ říká Jan Černý.
Peugeot Černý Racing Team tedy odjíždí z Mladé Boleslavi s body za páté místo do hodnocení kategorie 2WD a současně i za druhé místo ve třídě 6. „Body z Bohemky jsou pro nás důležité, protože se zde nedařilo ani našim největším soupeřům v celkové klasifikaci mistráku. Do konce sezony ještě zbývají dvě soutěže a budeme teď analyzovat naše možnosti a zkusíme se připravit na další soutěže tak, abychom znovu bojovali o čelo ve dvoukolkách,“ uzavírá Jan Černý v cíli 40. Rally Bohemia.
Další soutěží kde Peugeot Černý Racing team odstartuje, bude Barum Rally ve Zlíně, která je zařazená do ERC mistrovství Evropy. Honza s Pavlem se tak alespoň na chvíli vrátí do šampionátu, kde v loňském roce získali mistrovský titul v kategorii 2WD.


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar