Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Jan Černý pojede s Peugeotem 208 R2

Do poslední chvíle si Peugeot Česká republika a Jan Černý připravovali pro motoristické nadšence překvapení, kterým je premiéra vozu Peugeot 208 R2. Ta se uskuteční už při nadcházející Rallye Šumava 19. a 20. dubna v Klatovech.

Začátkem loňského roku uvedl Peugeot na trh následovníka slavné dvojkové řady, tentokrát s číslovkou 208. Ani v jeho případě nezůstala značka nic dlužna bohaté sportovní tradici a záhy po obchodním uvedení sériového modelu 208 nasadila na tratě rychlostních zkoušek závodní vůz Peugeot 208 kategorie R2. Tento dostupný a brzy zřejmě i velmi rozšířený soutěžní automobil by se měl pro mnohé nové talenty stát etapou na cestě k silnějšímu a výkonnějšímu vozu Peugeot 208 T16, který se v současně době intenzivně připravuje na vstup do rally.

V České republice by se jen velmi těžko hledal lepší jezdec pro představení vozu Peugeot 208 R2,než Jan Černý. Mladík z Příbrami má za sebou množství ocenění, titulů a vítězství, přestože je mu teprve 22 let. Jmenujme ocenění mezinárodní automobilové federace FIA – talent roku, vítězství v projektu Pirelli Stars Driver, které mu zajistilo starty v mistrovství světa v rally, dvojnásobný zisk titulu mistr České republiky v rally kategorie 2WD nebo titul FIA mistra Evropy v rally kategorie 2WD. Jan Černý v posádce se spolujezdcem Pavlem Kohoutem platí za tu nejrychlejší dvojici s vozem s pohonem dvou kol v České republice zcela právem.
Při Rallye Šumava se poprvé představí posádka nového týmu Peugeot Černý Racing ve složení Jan Černý – Pavel Kohout s vozem Peugeot 208 R2. Díky jezdecké prioritě FIA pojede při své české premiéře Peugeot 208 R2 jako jeden z prvních vozů na trati první soutěže Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky. Nový tým Peugeot Černý Racing se bude zúčastňovat i dalších soutěží MMČR v sezoně 2013.
Peugeot 208 R2 je upraveným závodním vozem, který vychází ze sériového Peugeotu 208 a s nímž sdílí velké množství komponentů. Srdcem závodního automobilu je atmosférický čtyřválec s označením EP6C o objemu 1600 ccm a výkonu 190 k při 7 800/min. Přímý vstřik benzínu do válců zajišťuje vstřikovací elektronika Magneti – Marelli a výkon motoru na kola je přenášen pomocí pětistupňové sekvenční převodovky s diferenciálem s omezenou svorností. Spojka je hydraulicky ovládaná a kovokeramická. Vůz je vybaven závodním hydraulickým posilovačem řízením se strmým převodem stejně jako hydraulickou ruční brzdou. Bezpečí posádky zajišťuje bezpečnostní ochranný rám a speciální závodní sedačky s vícebodovými bezpečnostními pásy.


Jan Černý, jezdec týmu Peugeot Černý Racing: „Jsem rád, že jsem dostal od společnosti Peugeot Česká republika příležitost představit na domácích tratích novinku v podobě Peugeotu 208 R2. Tohle auto je základem pro další růst soutěžních jezdců a Peugeot Sport do něj vkládá velké naděje. Už na prvních soutěžích, kde s Peugeotem 208 R2 startoval Bryan Bouffier, se ukázalo, že auto je velmi konkurenceschopné. S dvoukolkami mám zatím ve své závodnické kariéře největší zkušenost a hned, jak se Peugeot 208 R2 objevil, chtěl jsem si jej vyzkoušet na vlastní kůži. Je to pro naši posádku velké ocenění naší práce, že dostáváme příležitost s tímto vozem s podporou společnosti Peugeot Česká republika a Peugeot Sport.“


Marco Venturini, prodejní ředitel Peugeot ČR a vedoucí projektu rally za Peugeot: „Velice nás těší, že díky novému projektu Peugeot Černý Racing fanoušci, kterých je v ČR opravdu hodně, o naší značce opět uslyší. Peugeot 208 ve všech svých podobách si rychle získává příznivce, ať už jako sériová verze, která už několik měsíců vládne svému segmentu v Evropě, tak jako závodní R2, kterých se prodalo už 79 do 18 zemí. 208 R2 vtrhla do evropského světa rally nad míru úspěšně a už teď, krátce po uvedení, je velice žádaná. Jsme hrdi, že si ji vybral i jeden z nejlepších a nejnadějnějších českých rallyových jezdců Jan Černý. Věříme, že on je tou správnou osobou k tomu, aby ukázal, co v tomto voze je, a dal sportovnímu duchu značky Peugeot nový impuls. Zároveň si od projektu slibujeme, že podpoří i naše marketingové aktivity, zejména pak příchod modelu 208 GTi na český trh.

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar