Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Jan Černý pojede juniorské MS

Těsně po uzávěrce přihlášek, kde se původně v seznamu přihlášených objevilo jedenáct posádek, se mezi přihlášenými do JWRC objevuje česká posádka Jan Černý – Pavel Kohout – průběžně vedoucí posádka juniorského mistrovství Evropy v rally.

Šest evropských rally z čehož jsou čtyři na šotolině a dvě na asfaltu, mediální a technická podpora přímo od Citroënu a velmi lákavá hlavní cena pro vítěze JWRC 2014 v podobě kompletně zajištěné účasti v seriálu WRC 2 s vozem Citroën DS3 R5 v sezoně 2015. To je základní specifikace seriálu juniorského mistrovství světa v rally - JWRC.

Už za necelý měsíc je s Citroënem DS3 R3T čeká start na šotolině při Vodafone rally de Portugal. Následovat budou starty na světových soutěžích v Polsku, Finsku, Německu, Francii a ve Velké Británii.

A jak tuto zprávu komentuje Jan Černý? „Rozhodli jsme se na poslední chvíli a spíše pět minut po dvanácté. FIA nám vyšla vstříc a jsme mezi přihlášenými posádkami JWRC v roce 2014. Nic to nemění na našem dosavadním programu v juniorském mistrovství Evropy JERC, které chceme také absolvovat a chceme i zde uspět. Ve světě budeme startovat s Citroënem DS3 R3T, který byl vybrán jako jednotné auto pro šampionát JWRC a připravovat si jej budeme sami. Je to pro náš tým výzva, ale kdy jindy než teď se máme pokoušet uspět na mezinárodní scéně? Nechci dál přešlapovat na místě a velké výzvy jsou přece od toho, aby se překonávaly.“

Šest světových soutěží, zařazených do JWRC, není pro Černého – Kohouta úplná neznámá. Na všech z nich už příbramská posádka startovala. „Závodění v mistrovství světa jsme poznali v roce 2011 při WRC Academy. Pokud se rally chceme dál profesionálně věnovat na té nejvyšší úrovni, tak je třeba dát o sobě vědět a ukázat, že i česká posádka může být v současné době členem továrního týmu. Nemůžeme mít jiný cíl než mistrovství světa v továrním týmu. Mezi stávajícími přihlášenými do JWRC je mnoho velmi dobrých jezdců, z nichž některé známe a uspět zde nebude jednoduché. Když jsme jeli v roce 2011 WRC Academy, neměli jsme zdaleka tolik zkušeností jako nyní a hlavně šotolina pro nás byla něčím neznámým. Možná jsem se snažil jet až příliš na jistotu a spolehlivě, najíždět kilometry a poznávat tratě. To je sice nezbytné, ale chyběl nějaký jasný výsledek, možní i za cenu vyššího rizika. Teď je naším cílem právě ten výsledek a ukázat, že v nás je rychlost. Musíme do toho jít a taktizování nechat doma,“ říká nadšeně Honza Černý.

Tým Černý Racing a posádku Jan Černý – Pavel Kohout v letošním roce tedy zřejmě čeká nejnáročnější sezona, kterou spolu od roku 2008 tito mladíci absolvovali. Šest soutěží juniorského mistrovství světa JWRC, čtyři soutěže juniorského mistrovství Evropy JERC, z nichž tu úvodní Černý s Kohoutem a Peugeotem 208 R2 vyhráli, a účast na vybraných soutěžích Mezinárodního mistrovství České republiky v rally



18.3.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar