Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Fantastické čtvrté místo Prokopa na Rallye Deutschland

Martin Prokop si může oddechnout. Prokletí německé rally je prolomeno. Po výletu do vinice a požáru vozu v předchozích dvou ročnících této soutěže přišla sladká odměna za předchozí utrpení, a to hned v podobě vynikajícího čtvrtého místa, kterého dosáhl se spolujezdcem Michalem Ernstem s Fordem Fiesta RS WRC.

Je to zopakování nejlepšího výsledku českého jezdce v historii MS v rally, kterého Prokop dosáhl minulý rok v Argentině, letos však na náročné asfaltové soutěži, jejíž nástrahy nezvládlo nemálo favoritů.
„Rozhodující byl sobotní program, kdy jsme se nejen oproti pátku po analýze dat zrychlili, ale zároveň dokázali ustát odpolední náročné podmínky, které na trati panovaly. Bylo vytaháno hodně písku a bláta, do toho se přidal déšť, takže podle toho bylo nutné upravit styl jízdy. To se evidentně několika jezdcům nepodařilo a tak skončili nenávratně mimo trať, nebo se potýkali s potížemi po karambolech. Sami jsme měli pár krizovek, ale ustáli jsme je. Na výsledcích dvou nedělních erzet je vidět, že jsme se neměli kam hnát, jen mohli ztratit hodně dobrou pozici, takže jsme pouze kontrolovali čtvrté místo. Takový výsledek z asfaltu řadím o výš než loňskou Argentinu. Možná se to nezdá, ale bylo to zde velice náročné a konkurence veliká. Jako soukromníci jsme mezi továrními týmy nezapadli. Dopředu nás hnaly i davy českých fanoušků, kterých sem jezdí tradičně hodně. Rád bych jim poděkoval za podporu,“ shrnuje víkendové dění na německé rally jihlavský rodák Martin Prokop.

Manažer Quirin Müller dodává: „Je to pro mne vlastně domácí soutěž, takže spokojenost je právě o to větší. Martin začal v pátek trochu pomaleji, než jsme si po testech představovali, v sobotu dokázal zrychlit, ovšem bez velikého rizika a v neděli jel hlavou pro bramborovou medaili. Posádka i všichni z našeho týmu odvedli výbornou práci a všichni jsou tak maximálně motivováni na další asfaltový podnik ve Francii.“

Volkswagen moc chtěl právě na domácí půdě korunovat titul mistra světa, ale všechno dopadlo jinak. Vedoucí muž Ogier havaroval a musel vzdát, jeho kolega také, ale do cíle nakonec dojel na sedmém místě.
Až´do poslední chvíle se tak o prvenství přetahovali Dani Sordo s Citroënem DS3 WRC a Francouz Thiery Neuville s Fordem Fiesta RS WRC. Rozdíly mezi nimi byly nepatrné, ale nakonec rozhodla Francouzova chyba v samém závěru.

V pořadí jezdců se Martin Prokop vrátil na osmé místo celkově a stejná příčka patří i Michalu Ernstovi mezi spolujezdci. V bodování týmů je Jipocar Czech National Team na pátém místě.
Dalším podnikem MS v rally je zámořský podnik Rally Australia, která však Jipocar Czech National Team vynechává a tak se jeho posádka představí až začátkem října na Rally de France-Alsace.

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar