Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Evropský autokros v Přerově - buggy létaly vzduchem

Do konce evropského šampionátu v autokrosu zbývají už jen dva závody a boje v jednotlivých divizích vrcholí. Zatím nikdo nemá nic jistého. Poslední závod v Přerově o uplynulém víkendu nabídl opět neskutečnou podívanou.

O největší se postaral asi pětinásobný mistr Evropy Bernd Stubbe v druhé rozjížďce. Hned po startu v první zatáčce přišel při kolizi o přední kolo Hinnenkamp a uvolněné kolo se začala samovolně kutálet do prostoru startu. Přesně v okamžiku, kdy sem přijížděli nic netušící Grencis a v závěsu Stubbe. Zatímco Grencis se kolu vyhnul, respektive kolo se mu vyhnulo, tak Němec na něj v plné rychlosti najel a jeho bugina se vznesla k nebi, podobně jako to před lety předvedl Peter Dumbreck v Le Mans. Následovalo několik salt a dopad na všechna čtyři kola. Záhy se vysoukal Stubbe nezraněn, což jen dokazovalo, jak jsou současné buggy bytelné. A zdálo se, že má Stubbe po závodě. Jenže to by nesměl mít tak skvělé mechaniky, kteří dokázali buggy opravit už na třetí rozjížďku, v níž dojel třetí. Tím závod nepřišel o jednoho z favoritů.

Mnohem hůře dopadl v semifinále Terry Callaghan, který poslal v „hluboké orbě“ buggy přes střechu v plné rychlosti do hliněného valu a musel být převezen do nemocnice, kam putoval už v sobotu i Belgičan Leyens po veleskoku na „mamutu“.

Musíme říct, že se opět létalo vysoko a daleko. V době, kdy jsme tam stáli my, byl nejvyšším letcem Jakub Kubíček, mimochodem další smolař závodu. Když se probojoval na čtvrtou postupovou pozici v semifinále, tak se z motoru zakouřilo a jeho místo ve finále zůstalo prázdné. Pro loňského vítěze z Přerova tak závody skončily.

Když už jsme u smolařů, tak bychom mohli pokračovat dál. Jejich řady ve finále Touring Autocross rozšířil Ladislav Brožek. V okamžiku, kdy se dostal na vedoucí pozici, a mj. Výborný, Samohýl i Pleskovas byli mimo hru, tak byl závod zastaven po havárii Aleše Fučíka. Tomu se říká opravdový „pech“. Když už se zdálo, že by se po létech strávených v autokrosu dostavil zasloužený úspěch, tak musel na opakovaný start.

Ten se povedl nejlépe Martinu Samohýlovi, který Neumannovi i Výbornému poodjel a získal první evropský zlatý věnec. A na Láďu Brožka zbyla jen bramborová medaile. Ještě hůře dopadl Pleskovas, který s poškozeným vozem kroužil po trati osamocen vlastně jen proto, aby získal bodíky.

Buggy 1600 opanoval opět Němec Mandel, přestože se v rozjížďkách moc neukázal. Ale ve finále udržel za zády zle dotírajícího Francouze Fauillada, zatímco třetí Ital Tafani se vyhoupl do čela průběžné klasifikace a lze předpokládat, že německo-francouzsko-italský souboj bude pokračovat i nadále. Ani tentokrát se smůla nevyhnula Markovi Sekaninovi, který do Přerova přivezl už šestý motor v letošní sezoně. Ale ani ten nepřinesl štěstí. Čest našich barev tak zachránil čtvrtý Oldřich Musil.

Vyvrcholení dne byla opět divize Super Buggy, kde se do první řady postavili Stloukal, Anacleto Thomas (vítěz semifinále před Stloukalem) a Stubbe (vítěz semifinále před Turkem). Po startu šel do čela Stloukal, ale v první kole musel odstoupit. To byl už včele Holanďan de Jong, který po osm kol odolával útokům Thomase Anacleta, aby nakonec rozšířil statistiku letošních vítězů. Oba předvedli krásný souboj. Čtvrtou příčku vybojoval Ital Gallota, který v Přerově startoval vůbec poprvé. Klobouk dolů před takovým výsledkem.

Vynikající den měl Petr Turek, byť stěžován zraněním palce na pravé ruce, které si přivodil před týdnem v Maďarsku. Každý lékař by mu řekl - sedni si na stráň a dívej se. Ale to by Petr Turek nevydržel. Jednu rozjížďku vyhrál, jednou byl druhý a třetí. V semifinále „prohrál“ jen se Stubbem, ale bohužel bolestivé zranění se projevovalo čím dál víc. Petr Turek ve finále bojoval jako lev a nakonec projel cílem šestý, jako nejlepší z našich. Za to mu patří velké blahopřání. Ostatní naši jezdci zůstali za branami finále. A bohužel se jen potvrdilo, že vyklízíme pozice.



Super Buggy

Finále

1.de Jong
2.Anacleto T.
3.Bartelen
4.Galotta
5.Grencis
6.Turek


Body v závodě
De Jong29
Anacleto T.28
Grencis25
Turek22
Bartelen22
Stloukal20




Pořadí ME
1.Anacleto T.143
2.Stubbe141
3.de Jong121
4.Bartelen115
5.Hinnenkamp109
6.Kubíček96
7.Turek95




Buggy 1600



Finále

1.Mandel
2.Feuillade
3.Tafani
4.Musil
5.Nikodém
6.Ellerman


Body v závodě
Feuillade28
Tafani28
Mandel25
Musil23
Nikodém23



Pořadí ME
1.Tafani156
2.Feuillade142
3.Mandel124
4.Makhlouf93
5.Sekanina85
6.Nosálek77




Touring Autocross


Finále
1.Samohýl
2.Neumann
3.Výborný
4.Brožek L.
5.Bartoš
6.Ervandian



Body v závodě
Samohýl35
Neumann29
Výborný28
Brožek L.22
Bartoš22
Pleskovas22



Pořadí ME
1.Pleskovas166
2.Výborný139
3.Neumann136
4.Fučík117
5.Brožek J.116
6.Samohýl116




Junior Buggy


Finále
1.Vaněk
2.Pähler
3.Ovčarov
4.Prokop
5.Grencis
6.Šmíd


Body v závodě
Vaněk35
Pähler31
Prokop25
Ovčarov24
Grencis22



Pořadí ME
1.Vaněk201
2.Šmíd160
3.Ovčarov128
4.Schanen126
5.Pähler117
6.Prokop117




J.Lasík 25.8.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar