Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Evropský autokros v Nyiradu

Týden před závodem v Přerově se o tomto víkendu uskutečnilo další dějství evropského autokrosu v maďarském Nyiradu. Ačkoliv se závod vyvíjel pro řadu našich jezdců nadějně, tak nakonec se na stupně vítězů dostali jen Kubíček, Samohýl, Neumann a Vaněk.

Autokros je hodně kontaktní sport a dost těžko někdy dokáží traťoví komisaři posoudit, jestli vzájemné souboje byly ještě v mezích pravidel nebo šlo o úmyslné najetí do soupeře. Zvláště po startu, když se najednou rozjede deset jezdců, tak dochází ke kontaktům. Jezdci se mnohokrát musí rozhodnout během zlomku sekundy, a když se rozhodnou správně, tak ještě dostanou ránu zezadu a je zaděláno na malér. Někteří jezdci po závodě nedokáží udržet svoje nervy a vylévají si vztek na soupeřích. K jedné takové nechutné diskusi jsme byli po závodě svědky, a jen jsme si říkali, proč někteří autokros vůbec jezdí, když jsou velice konfliktní a neunesou porážku. Bohužel se jedná většinou o ty samé jezdce.



Touring Autocross

Do Maďarska se sjeli všichni jezdci bojující o evropské body, až na Václava Fejfara, který se pomalu zotavuje od havárie ve Francii a s největší pravděpodobností pro něj letos sezona skončila. Boj o trůn je tak otevřený, ale řekli bychom, že nejblíže ke zlatu má Litevec Pleskovas, který také s Fordem Focus v Maďarsku vyhrál v divizi Touring Autocross. Druhý dojel Samohýl se Škodou Fabia, jenž přijel do cíle druhé rozjížďky s hodně očesaným automobilem. Třetí místo si vyjel Vlastimil Neumann. Smolařem byl domácí Vass, který vyhrál dvě rozjížďky i semifinále, ale jeho Mitsubishi Colt cíl finále neviděl. Ale ještě větším smolařem byl Láďa Brožek. Ve třetí rozjížďce měl nepříjemnou havárii „pana-orel“ a zdálo se, že závod pro něj skončil. Ale protože dva předchozí výsledky dávaly postup do semifinále, pustili se všichni mechanici do práce. Za úmorného vedra, na slunci dali přes poledne Ford Focus do takového stavbu, že s ním byl Brožek schopen startovat. Tomu nevěřili snad ani největší optimisté. Start se povedl, ale už v prvním kole praskl úplně nový disk a bylo po naději na postup do finále. V tu chvíli chtěl člověk brečet, když viděl, kolik úsilí všichni opravě věnovali. Ale takový je už sport.


JezdecVůzBody v závodě
1.PleskovasFord Focus35
2.SamohýlŠkoda Fabia29
3.NeumannMitsubishi Lancer28
4.ErwandianVW Polo19
5.GurschlerMitsubishi Lancer18



Super Buggy

Opět nabitá konkurence v Super Buggy dávala tušit pěkné souboje a nemýlili jsme se. Bojovalo se na ostří nože, až tak daleko, že v semifinále byl úřadující evropský šampion Stubbe vyloučen po nájezdu do Kubíčka, který tak přišel o lepší postavení na startu finále, než ze třetí řady. Před tím dvě jízdy vyhrál a jednou byl druhý. Stejně jako Holanďan Callaghen a Němec Hinnenkamp. Úspěšnější byl Marek Stloukal s třemi prvními místy. Dobré výkony podával Petr Turek, když dvě druhá místa mu vynesla účast v semifinále, v němž dojel druhý za Stloukalem a před dotírajícím Albersem. V druhém semifinále byl úspěšnější Hinnenkamp před Thomasem Anacletem. Z našich jezdců se do finále dostali Stloukal, Turek a Kubíček, zatímco první dva stále společně s Hinnenkampem v první řadě, tak Kubíček vyjížděl ze třetí řady
Jak už to bývá na strkanici v první zatáčce doplatil Stloukal, naopak dopředu se prodral Kubíček. Vpředu pak ujížděl nikým neohrožován Hinnenkamp a za ním s velkou ztrátou Anacleto a na třetí místo se dostal Kubíček, který zase zajel jeden ze svých vynikajících víkendu. Pozorovat jeho jízdu, nebo spíš let, je zážitkem pro každého. Pro Turka bohužel závod skončil ve čtvrtém kolo a vypadalo to velice slibně.



Finále
JezdecBody v závodě
1.Hinnenkamp32
2.Anacleto T.22
3.Kubíček29
4.Albers18
5.Rumler16



Divize 1600

V této divizi zajel v rozjížďkách tři první místa Francouz Feuillade, po dvou pak Rakušák Scheibelberger a Němec Mandel, naši Nosálek s Nikodémem pak první a druhé místo. První semifinále vyhrál Mandel před Fauilladem, druhé Němec Makhlof před Hannekampem a Nosálkem, který jako jediný z našich si tak pojistil finále, ale v něm skončil až devátý. Zvítězil Němec Mandel před Francouzem Tafanim a Hannekenem. I tato divize je velice vyrovnaná a vyhrát může klidně až deset jezdců.



Finále
JezdecBody v závodě
1.Mandel33
2.Tafani28
3.Hanneken23
4.Makhlof25
5.Ellermann16





Junior Buggy
JezdecBody v závodě
1.Vaněk35
2.Grencis25
3.Ovčarov27
4.Šmíd27
5.Pähler16




Před víkendovým závodem v Přerově se ještě podíváme na průběžné pořadí ME.



J.Lasík 18.8.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar