Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Dvě otázky na Honzu Černého

Honza Černý odpovídá na tři položené otázky, z nichž se dozvíme hodně o uplynulých soutěžích i o těch dalších, z nichž první by měla být už příští týden Rallye Český Krumlov, opět s Peugeotem 208 R2.

Honzo, v krátkém sledu jsi absolvoval dvě soutěže. Českou Rally Šumava a hned následující týden potom Rally Azorské ostrovy. Dají se ty dvě soutěže vůbec porovnat?

Stejné na nich je jen to, že to jsou obě dvě rally. Rally Šumava byla pro nás prvním závodem s novým Peugeotem 208 R2 a to byla velká změna. Auto jsme měli pronajaté z Itálie, protože zatím není vyrobené v Peugeot Sportu auto přímo pro nás. Nové auto a nový tým a vlastně i nová soutěž, protože na Rallye Šumava jsem v posledních letech nestartoval. Těžké to bylo i letos, kdy nás z počátku trápily technické problémy, ale nakonec se vše zlomilo a soutěž jsme dokončili s dobrým výsledkem. Na další soutěže s Peugeotem 208 R2 se moc těším. Je to sice malé a ne tak výkonné auto, ale je to hodně hbitá dvoukolka, dá se s ní jet dost ostře, a mě baví dostávat z auta maximum.
Azorské ostrovy byly pro náš tým velká výzva. Jenom logistika a naplánování cesty je něco naprosto jiného, než soutěže, které jsme zažili. Na místě nás ohromila nádherná krajina a příroda. Od seznamovacích jízd až po samotný závod nás provázelo strašné počasí. Déšť byl mnohdy tak prudký, že místy doslova odplavil povrch z rychlostních zkoušek. Ty se pak musely rušit či zkracovat. Těšili jsme se na známé scenérie, kdy rychlostní zkouška vede po hřebenu hory a z obou stran je propast, ale zase jsme to spíše jen tušili. Byla taková mlha a mraky, že jsme viděli jen rychlostní zkoušku a i tu jen někdy. Okolí jsme také jen tušili a byl to dost zvláštní pocit.
Soutěž samotná nezačala vůbec dobře, kdy jsme měli hned zpočátku poruchu na vstřikování. Tu jsme opravili, a se ztrátou pokračovali dál, ale pak jsem v jednom místě chyboval. Jelo se v mraku a chvílemi nebylo vidět na krok. Já jsem neodhadl přesně brzdný bod a na velkém množství bláta se auto sklouzlo a trefili jsme mojí stranou břeh. Nevydrželo zavěšení předního kola a museli jsme odstoupit. Naši skvělí mechanici ale auto večer opravili a my chtěli druhý den stahovat ztrátu, ale hlavně jet pořádné časy. Bohužel hned ráno pár set metrů po startu úvodní rychlostní zkoušky řekla dost převodovka. Jsem z toho hodně zklamaný, ale svým způsobem mě to i vybudilo k ještě většímu nadšení do dalších závodů. Samozřejmě na takovémto závodě si uvědomíte více než jindy to, jak je rally těžký a komplexní sport. Celý tým se týdny připravuje, pak tisíce kilometrů přeprava, test, seznamovací jízdy a dvě odstoupení. Pak se člověk vrací bez bodu a má čas o všem přemýšlet.


Myslíš, že mají nějakou souvislost technické problémy, které vás potkaly na Jänner Rally a teď na Azorech?


Souvislost tam žádná není. Byly to všechno úplně odlišné věci a jiné příčiny. V mechanicích našeho týmu mám také jistotu, protože vím, že přípravě auta se věnují ještě více, než je obvyklé a nutné. Je to rally, všechny díly jsou extrémně namáhány a někdy dojde k poruše. Samozřejmě vše analyzujeme a hledáme příčiny, ale spojitost se v tom rozhodně hledat nedá. Skvěle rozjetá Jänner Rally skončila pro vás v poslední rychlostní zkoušce odstoupením, V Lotyšsku to bylo perfektní čtvrté místo, ale teď na Azorech zase bez bodu. Jaký je tvůj pohled na další soutěže a nepřehodnotili jste nějak plány?
Plány rozhodně neměním a dva nepovedené soutěže nejsou k tomu žádný důvod. Celkový výsledek v sezoně se skládá z více soutěží a my jsme do mistrovství Evropy šli letos jako nováčci s velkým autem. Musíme být připraveni na to, že problémy budou, ale já mám snad ještě větší chuť do dalšího závodění. Musíme samozřejmě také dál pracovat na zajištění prostředků pro další starty v ME a minimálně dvě nadcházející soutěže nepojedeme. Korsiku jsem stejně v plánu neměl a Ypres rally není moc pěknou rally.
Teď se budeme soustředit na letní soutěže v ČR Peugeotem 208 R2. Krumlov mám moc rád a tomuto autu by mohl sedět. Budou následovat Hustopeče a Bohemka s krásnými tratěmi. Chci si ty soutěže s Peugeotem užít.



13.5.2013

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar