Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Citroëny byly ve Zlíně vidět

CITROËN RACING TROPHY CZ 2013 pokračoval pátým podnikem ve Zlíně a okolí. V posledním prázdninovém víkendu se uskutečnila Barum Czech rally Zlín. Kolem tratí se sešly desítky tisíc fanoušků, kteří mohli sledovat i atraktivní jízdu posádek s vozy Citroën DS3.

Ze tří speciálů na startu byl podle předpokladů nejvýše klasifikován Egon Smékal s Monikou Hýbnerovou. Zlínská dvojice vstoupila do domácí soutěže nejrychlejším časem v hodnocení dvoukolek na divácké speciálce v ulicích Zlína.
Bohužel další snažení na klasických vložkách sobotního dne zhatil poškozený zadní tlumič. S tímto handicapem Egon Smékal absolvoval šest zkoušek, což znamenalo výrazný propad výsledkovou listinou.
Do druhé etapy vyrážela zlínská dvojice až jako desátá nejrychlejší „dvoukolka“, ale každým kilometrem se posouvala výše. Nakonec soutěž zakončila na pátém místě v hodnocení dvoukolek a třetím ve třídě 5. Díky tomu si „přišla“ na finanční prémii 1500 euro.

„Pátek byl excelentní, bohužel v sobotu krátce po startu v Biskupicích, v rozbitém úseku ´odešel´ pravý zadní tlumič. Nechtěl jsem to vzdát, i proto jsme v prvním Trojáku vyletěli z trati. Dál jsme pokračovali jen díky pomoci diváků, ztráta však činila více než dvě minuty. S tímto hendikepem jsme pokračovali i další sekci, až poté se nám podařilo tlumič koupit a vyměnit ho. Technicky bez problémů jsme se konečně svedli na osmičce a hned to bylo na čase vidět. Bohužel nám zrušili večerní Pinduli a ranní Maják, kde jsme mohli stáhnout další desítky vteřin a možná se posunout ještě více dopředu. V neděli jsme jeli ´na doraz´, krásně jsme se svezli, získali důležité body do mistráku, a tak nakonec převládla spokojenost,“ komentoval zlínský start Egon Smékal.

Pozornost fanoušků byla upřena i na Australanku Molly Taylorová. Pětadvacetiletá pilotka ve Zlíně potvrdila postavení nejrychlejší dámy v evropském šampionátu a díky prvenství v Dámském poháru se posunula na úroveň bulharské rivalky Jekatěriny Stratievové, jenž sedlala Citroëna C2 R2 MAX. Také díky tomuto faktu se Taylorová objeví namísto plánovaného startu na světové Australské rally na devátém podniku evropského seriálu v Polsku. Ve třídě 5 obsadila dvojice Taylorová – Marshall šesté místo.

Na osmém místě skončili Petr Chodura sen. s Karlem Žáčkem. „Barumka je prestižním závodem a možná jsem do ní vstoupil trochu přemotivován. I proto jsme v úvodu RZ2 Biskupice, půl kilometru po startu vyletěli do pole a ztratili více než minutu. To nás zbrzdilo a sobotou jsme se trochu protrápili. Navíc jsme přišli o 47 km ostrých erzet. V neděli jsme nejeli ani první Maják, přesto jsme si na dalších testech vše vynahradili. A nakonec jsme dojeli až do cíle, z čehož mám upřímnou radost,“ uvedl za cílovou rampou Petr Chodura.

V režii stáje Gekon Racing se na startu objevil i vůz Citroën DS3 R1B. Talentovaný Adam Kobliha vedl po úvodních dvou vložkách hodnocení třídy 9, bohužel na třetí zkoušce zůstal stát s poruchou převodovky.

„Barumka se z pohledu CRT CZ jednoznačně vydařila. Naše servisní zázemí bylo neustále v obležení lidí, kteří obdivovali předváděcí speciál DS3 WRC a také si mohli vyzkoušet simulátor, který do Česka zavítal už loni na Bohemia rally.
A v průběhu závodu se neztratily ani vozy francouzské značky, když Egon Smékal obsadil solidní třetí místo ve třídě 5,“ popisuje Pletka.

www.gekonracing.cz

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar