Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Circuit of Ireland z pohledu Jana Černého

Česká posádka Jan Černý s Pavlem Kohoutem a Peugeotem 208 R2 mají za sebou velmi úspěšné velikonoční působení na Circuit of Ireland Rally, zařazené do seriálu mistrovství Evropy a JERC – juniorského mistrovství Evropy, které je cílem naší posádky.

Do Irské Rally vstupovala česká posádka Černý – Kohout v roli vedoucí posádky juniorského mistrovství Evropy JERC, když se jí podařilo vyhrát předchozí Lotyšskou Rally. Cíle proto nebyly nízké ani v Irsku, zde ale dosud Jan Černý s Pavlem Kohoutem nikdy nestartovali. „Nebylo jednoduché poznat záludnosti Irské Rally a i když jsme se před zahájením soutěže domnívali, že jsme při testech v ČR našli dobré nastavení podvozku, tak až skutečná soutěž nám ukázala, že jsme se mýlili. Žádným způsobem se nedají přeskočit zkušenosti, které člověk získá až samotným startem na dané rally. Proto jsme měli trochu opatrnější začátek. Necítil jsem se ve voze úplně dobře, nechtěl udělat chybu. Věděl jsem, že podvozek potřebuje něco jiného. Drželi jsme ale stále těsný kontakt se špičkou, a když jsme v servisu udělali změnu v nastavení podvozku, vše se radikálně zlepšilo a začali jsme hodně zrychlovat,“ popisuje úvod Irské Rally Jan Černý.
Posádka Jan Černý a Pavel Kohout vstupovala do druhé etapy z druhého místa v JERC, kdy je jen necelých 12 vteřin dělilo od první příčky v juniorském mistrovství Evropy, které v tu chvíli patřilo posádce Chris Ingram s Gabinem Moreau. „Už v pátek se nám dařilo po změně nastavení vyhrávat rychlostní zkoušky a já cítil, že na první místo rozhodně máme. Chris jel dobrý závod a nebyl rozhodně jednoduchý soupeř. První dvě rychlostní zkoušky v sobotu jsme také vyhráli a z náskoku jsme postupně ukrajovali. Jelo se na ostří nože a byl to skvělý boj. Chris ve třinácté rychlostní zkoušce havaroval a my se dostali na první místo, kde jsme najednou díky naší stíhací jízdě měli pohodlný náskok. V té chvíli bylo dost těžké udržet koncentraci a nám se to povedlo. Juniorské mistrovství Evropy se slušným náskokem vedeme, a soustředím všechny síly na úspěch v tomto šampionátu, který má pro nás velkou váhu,“ uzavírá Jan Černý výsledek na Circuit of Ireland Rally.
Posádka Peugeotu 208 R2 Jan Černý – Pavel Kohout v Irsku zvítězila v hodnocení juniorského mistrovství Evropy JERC a celkově obsadila osmé místo absolutní klasifikace. V současné době vedou pořadí JERC a jejich dalším cílem by měla být trochu exotická a šotolinová rally na Azorských ostrovech, se kterou už Jan Černý s Pavlem Kohoutem mají zkušenosti z loňského roku.



PE, 23.4.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar