Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Černý s Kohoutem startují v Lotyšsku

ERC FIA Mistrovství Evropy v rallye v letošním roce získalo hodně lákavou příchuť pro mladé soutěžní jezdce zařazením Juniorského Mistrovství Evropy (JERC). Mladí jezdci do 25 let mají možnost se tohoto šampionátu účastnit s vozem kategorie R2 a ti, kteří uspějí za odměnu absolvují vybrané soutěže ME s vozem kategorie R5.

Právě možnost soupeřit s dalšími talentovanými jezdci na vyrovnané technice v soutěžích ERC nalákala v tomto roce k účasti v Juniorském Mistrovství Evropy v rallye i Jana Černého a Pavla Kohouta.
Mladíci rozhodně nebudou v úvodní soutěži Juniorského ME žádnými nováčky. Jan Černý s Pavlem Kohoutem mají za sebou nejen zisk titulu ME kategorie 2WD z roku 2012, titul mistrů České republiky ve stejné kategorii z roku 2013, ale také velmi úspěšný start právě na lotyšské rally v loňské sezoně. „Vracíme se do Lotyšska, kde se nám v loňském roce podařilo dosáhnout velmi dobrého výsledku s vozem kategorie S2000. Zejména druhý a třetí den jsme bojovali s nejrychlejšími. Zdejší rychlostní zkoušky mi vyhovují, jsou dost rychlé a já navíc miluji šotolinu. Momentálně není sníh, a tak to vypadá, že nás čekají podobné podmínky jako v loňském roce,“ předvídá Jan Černý, který vloni přivezl z Lotyšska čtvrté místo absolutně a vítězství v jedné z rychlostních zkoušek.

Pro tým se otevírá další kapitola jejich kariéry. Tým vstupuje do sezony velmi dobře připravený se slušným materiálním zázemím a mnoha zkušenostmi z domácích i zahraničních soutěží. „Náš loňský mistrovský Peugeot 208 R2 jsme prodali a v rekordně krátkém čase naši mechanici postavili další „erdvojku“, kterou jsme tentokrát oblékli do černého matu. Před odjezdem do Lotyšska jsme absolvovali test, kterého se účastnil i Roman Kresta a nastavovali podvozek na tratě, které nás v Lotyšsku čekají. Neměli jsme proto úplně nejlepší podmínky, protože trať testu nebyla tolik zmrzlá, jako zde v Lotyšsku, ale základní nastavení jsme našli a doladíme jej podle aktuálních podmínek. Tým je perfektně připravený, máme dostatek pneumatik a budeme se snažit hned od začátku jet co nejvyšší tempo. Pokud se chceme ukázat v JERC, musíme předvést, že nám nechybí rychlost a tím je naše taktika do této soutěže daná. Už se nemohu dalšího ostrého startu s naším Peugeotem dočkat,“ dodává Jan Černý.

„Tým Peugeot Černý Racing předvedl v loňském českém mistrovství, že skutečně patří mezi špičku. Letos bude usilovat o to, aby se prosadil i na mezinárodní úrovni. Honza a Pavel s vozem Peugeot 208 R2 poměří síly s nejlepšími evropskými juniorskými posádkami a my jsme přesvědčeni, že na to mají. Očekáváme, že se jim opět podaří posílit image značky Peugeot a zejména našeho klíčového modelu Peugeot 208,“ komentuje Marco Venturini, prodejní ředitel Peugeot ČR a vedoucí projektu rallye.
Jan Černý se spolujezdcem Pavlem Kohoutem, který mimochodem v minulých dnech oslavil 30. narozeniny, odstartují do lotyšské Rally Liepaja v pátek kvalifikační rychlostní zkouškou, která určí pořadí do 12 měřených úseků ve dvou etapách, jenž jsou připraveny pro účastníky Rally Liepaja. Cíl celé soutěže e plánován na neděli 2. února.

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar