Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Bonver Dakar Project - všechny posádky v cíli

Čtvrtý start na Rallye Dakar, čtvrtý úspěšný dojezd do cíle. Šéf týmu Bonver Dakar Project Tomáš Vrátný svým výkonem opět potvrdil úctyhodnou bilanci a navíc vylepšil své nejlepší umístění na nejnáročnější rallye světa, když obsadil slibné čtrnácté místo.

Do cíle slavné dakarské rallye dojely i zbývající dvě mezinárodní posádky největšího a nejpočetnějšího českého týmu.

Nejúspěšnějším pilotem týmu Bonver Dakar Project byl právě Tomáš Vrátný a jeho konečné čtrnácté místo, které pro Vrátného znamenalo vylepšení doposud nejlepšího umístění. Tím bylo loňské sedmnácté místo. Tomáš Vrátný si navíc vylepšil i své etapové maximum. Ve čtvrté etapě byl devátý a v páté etapě dokonce osmý. Celkovou čtrnáctou příčku obsadil se ztrátou 9 hodin, 55 minut a 54 vteřin na prvního Ajrata Mardějeva jedoucího s kamionem Kamaz.

„Neskrýval jsem své ambice a doufal jsem v umístění v elitní desítce. To se nám nepovedlo, nicméně pro mě je to motivace do dalšího závodění. Chceme do desítky a možná trochu sebevědomě budu tvrdit, že se zázemím a technikou, kterou máme k dispozici, tam patříme, takže do ní prostě musíme. Uděláme pro to maximum,“ konstatoval Tomáš Vrátný.

Zato jeho polský týmový kolega Robert Jan Szustkowski svůj cíl splnil, když s navigátorem Jaroslawem Kazberukem a palubním mechanikem Filipem Škrobánkem dokončil Dakar 2015 na devatenáctém místě se ztrátou 12 hodin, 42 minut a 5 vteřin. Až dvaadvacátý byl kazašský pilot Artur Ardavičus. S navigátorem Alexejem Nikiževem a palubním mechanikem Danielem Kozlovským měl plnit roli týmové jedničky, ale po technických problémech v sedmé etapě, ve které na jeho Tatře prasklo potrubí od turbodmychadla, dojel do cíle se ztrátou 17 hodin, 44 minut a 5 vteřin.
„To, co se nám nepodařilo dosáhnout ve sportovním výsledku, se nám absolutně podařilo dosáhnout v rámci týmu. Ať už v rámci logistiky, zázemí či technického vybavení, podpory nebo nálady, si troufám říct, že jsme tento Dakar vyhráli,“ nechal se slyšet Tomáš Vrátný.

Samotný týmový šéf mohl mít dobrý pocit i z toho, že několikrát pomáhal svým stájovým kolegům i dalším soupeřům a svým příkladným chováním na závodní trati ukázal jednu z podstat Rallye Dakar. Po pomoci Arturu Ardavičusovi ve druhém měřeném úseku, Pascalu de Baarovi z týmu Mammoet Rallysport ve třetí zkoušce a převrácenému Martinu Kolomému v náročné páté etapě, si připsal další pomoc jinému dakarskému účastníkovi i v jedenácté etapě, ve které vytahoval zapadlé auto francouzské posádky.

Ani Vrátnému se však nevyhnuly technické problémy a jezdecké chyby. V úvodu čtvrtého měřeného úseku zamáčkl startér a nemohl nastartovat. O dvě rychlostní zkoušky později ukroutil volant. Nejtěžší moment přišel v osmé etapě, ve které měnil dvě kola a převrátil Tatru na bok. „To byl ten nejhorší moment. Bylo to ve fázi, kdy jsem konečně zrychlil a na písku jsem se cítil dobře, ale to mě posunulo zpátky. Naštěstí jsme z toho vyvázli bez zranění a pokračovali jsme dál,“ popsal Tomáš Vrátný nejhorší okamžik Rallye Dakar 2015. Naopak nejlepší okamžik byl start a cíl samotné dakarské rallye. „Byla to taková jemná satisfakce a vynikající pocit, vidět po roce úsilí a snažení pět aut na startu. Ještě lepší pocit bylo to, když všech pět aut dojelo do cíle. Pět aut na startu a pět aut v cíli, to byly nezapomenutelné okamžiky, které si odnáším jako ty nejlepší.“

Pro Vrátného byla Rallye Dakar 2015 čtvrtým dakarským ročníkem, z toho třetím v pozici šéfa týmu Bonver Dakar Project. „Spousta lidí jenom kroutila hlavou a nechápala, jak velký posun jsme udělali. A to jsem je ještě upozorňoval, že ten hlavní a nejdůležitější rok máme teprve před sebou. Jsem rád, že ze strany zahraničních jezdců a týmů je Bonver Dakar Project vnímaný velice pozitivně a sám jsem zvědavý, kam až můžeme tým posunout.“
„Máme stoprocentní úspěšnost. Všechny kamiony, ať už naše Tatry nebo Renaulty týmu Mammoet Rallysport, úspěšně dorazily do cíle, což je úžasná věc,“ uznal Tomáš Vrátný ohledně unikátní mezinárodní trojkoalice mezi českým týmem Bonver Dakar Project, holandským týmem Mammoet Rallysport a další českou stájí MKR Technology dodávající oběma týmům speciální závodní agregáty. „Motory od MKR Technology nám fungovaly výborně. Spolupráci s Mariem Kressem si velice pochvalujeme a budeme v ní pokračovat. Věříme, že nám brzy přinese tížené ovoce,“ pokračoval.

Přestože Rallye Dakar 2015 právě skončila, tým Bonver Dakar Project už se začíná připravovat na příští ročník. „Musíme zapracovat na všem. Na jednu stranu to zní hrozně, ale na druhou stranu je to obrovský příslib do budoucna. Vidíme rezervy ve všech oblastech a chceme se tomu začít intenzivně věnovat. Jedině tak, že využijeme potenciál všech rezerv, které ještě máme, se posuneme výsledkovou listinou.“

Na včerejší tiskové konferenci v Praze zaznělo ještě mnoho zajímavých postřehů nejen od Tomáše Vrátného, ale i ostříleného dakarského vlka Josefa Kaliny, a tak si je nechceme nechat pro sobe a příští týden se o ně s vámi podělíme.


PR, 23.1.2015

Foto Martin Straka, Marian Chytka

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar