Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Autokrosař Aleš Plichta třetí v Touring Autocross

Ještě vloni se bratrská dvojčata Aleš a Radek Plichtovy z Tuhaně u Lomnice nad Popelkou střídali za volantem autokrosového speciálu Subaru Impreza WRX v divizi cestovních vozů Touring Autocross.

Před začátkem letošní sezony se dohodli, že v roce 2015 bude v Mezinárodním mistrovství České republiky startovat Aleš a Radek zkusí štěstí v příštím roce. V letošním roce došlo k úpravě autokrosových předpisů a závody jsou tak pro diváky atraktivnější, pro jezdce zase náročnější na techniku a finance. Závod se skládá ze tří rozjížděk, po nichž se udělá pořadí, prvních deset získá body a prvních dvacet je rozděleno do dvou semifinálových jízd. Z každé pak postupuje pět jezdců do finále. To znamená, že kdo vyhraje finále, nemusí si odvést ze závodu nejvíce bodů.

Rok nezačal pro Aleše Plichtu dobře. První závod v Humpolci skončil předčasně po havárii, druhý ve Velkých Uhercích na Slovensku vynechal, ale pak přišla Nová Paka, prakticky domácí prostředí. Ve finále dojel druhý za naší jedničkou Václavem Fejfarem a samostatné hodnocení divize 5 vyhrál. To jej nabudilo natolik, že si z Přerova odvezl zlatý věnec. Ve finále porazil českého reprezentanta Miroslava Neumanna s Mitsubishi Lancer o více než deset sekund.

O prázdninách pokračoval šampionát v Poříčí nad Sázavou, celý den se mu dařilo, ale ve finále se k němu štěstí obrátilo zády a z první pozice musel pro technické problémy vzdát. Vše si vynahradil v Dolním Bousově, kde vybojoval stříbrný věnec za novopečeným mistrem republiky Pavlem Svobodou s Mitsubishi Lancer a před vicemistrem Bořivojem Kořínkem s Fordem Focus.

K poslednímu závodu v Sedlčanech odjížděl jako jeden ze tří aspirantů na mistrovský titul. Bohužel sen o prvním místě se rozplynul v druhé rozjížďce, kdy si postavila hlavu převodovka a řekla dost. Ale i tak může být Aleš Plichta spokojen. I když je do příští sezony dost času, tak už teď začínají Subaru opět vylepšovat ,aby se dostali s bratrem zase o kus dál.

J. Lasík 21.10.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar