Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Autokros Nová Paka - Fejfar, Callaghan a Lagodny

Krásné slunečné počasí, perfektně připravená trať, zaplněná divácká stráň do posledního místečka, více než stovka jezdců ve čtyřech divizích – to byl třetí podnik evropského šampionátu v autokrosu v Nové Pace. Kdo přišel, určitě nelitoval, protože v mnoha rozjížďkách viděl zajímavé souboje.

V.Fejfar

V.Fejfar

T.Callaghan

T.Callaghan

[*(3]
T.Pospíšilík

T.Pospíšilík

J.Hošek

J.Hošek

J.Brožek

J.Brožek

Sobotní první série rozjížděk se jela na hodně mokré trati po asi hodinové pořádně dešťové přeháňce, a tak byly výsledky, stejně jako třeba měřeného tréninku velkých bugin „trochu zavádějící“, ale v neděli bylo vše už v pořádku.
Největší pozornost asi patnácti tisíc diváků byla tentokrát upřena na kategorii cestovních automobilů, v níž se poprvé s novou Škodou Fabia představil domácí Václav Fejfar. Mnozí si ještě pamatovali jeho loňskou smolnou kolizi s největším soupeřem Tamasem Karaiem z Maďarska, po níž musel hned v druhém kole odstoupit. Ale ani letos nebyla cesta k úspěchu jednoduchá. V měřeném tréninku objel jedno kolo, zajel nejrychlejší čas a pak „odešlo“ turbo. Naštěstí to nemá do dílny v Lužanech daleko. Pak ale všechny tři rozjížďky vyhrál a do první řady finále se postavil společně s Karaiem a překvapením závodu Janem Brožkem, všichni tři se Škodou Fabia. Jan Brožek, syn zkušeného Ladislava Brožka, absolvoval teprve pár závodů a ve Štikovské rokli dokazoval, že nám vyrůstá další skvělý autokrosař. To potvrdil i výborným startem po němž tři kola vedl celé startovní pole, než jej předjel Fejfar, zatímco Karai byl daleko vzadu. Pak byl Brožek bohužel v zatáčce před cílem „dlouhý“ a po kontaktu se svodidlem se několikrát otočil přes střechu. Vyvázl nezraněn, ale finále se muselo opakovat. V době přerušení jízdy se otec Brožek s Fordem Focus držel na třetí příčce. Opakované finále bohužel už žádné vzrušení nepřineslo, Jan Brožek nenastoupil a na start a nepřijel ani Karai, byť se na něj čekalo. Václav Fejfar si tak dojel nikým neohrožován celkem v pohodě pro zlatý věnec před Otou Výborným s Mitsubishi Colt a Janem Bartošem se Škodou Fabia. Ladislavu Brožkovi se už tolik nedařilo a zdálo se, že jeho Focus ztrácí výkon, a tak se musel spokojit s osmým místem.
„Během závodu jsem měl jediný problém, při klesání z nejvyššího místa do druhé zatáčky mi klesal benzin v nádrži a vypadalo to, že auto vadne. V polovině jsem ale měl už dost velký náskok a vědomě jsem proto šetřil motor," řekl Fejfar.
V Super Buggy se v Nové Pace neobjevil například Petr Bartoš (letos nejezdí), a vůbec se nedařilo mnoha favoritům včetně úřadujícího šampiona Bernda Stubbeho. Tentokrát se neprosadili ani naši Petr Turek nebo Roman Keřka. Naopak sem přestoupili mladí jako třeba Tomáš Pospíšilík nebo Jakub Kubíček, rovnou z Junior bugy. Skvělou jízdu jako v dobách největší slávy si druhým místem ve finále B vyjel účast v hlavním finále nestárnoucí Jaroslav Hošek. Do první řady se postavili Pospíšilík, Callaghan a Hanák, kteří prošli nejlépe rozjížďkami, start vyšel skvěle Holanďani Terry Callaghanovi a během osmi kol před sebe už nikoho nepustil. Jeho radost byla zasloužená. Stříbro vybojoval Tomáš Pospíšilík, a třetí dojel Andre Hinnenkamp před naším Hanákem, který díky tomu ujal vedení průběžné klasifikace ME.

V divizi Buggy 1600 prošel rozjížďkami nejlépe, to znamená se třemi vyhranými jízdami Ondřej Musil, John Lagodny, Michael Buddelmeyer a Kristian Szabo, protože první řada je pouze pro tři, tak Szabo musel do druhé. Hned po startu došlo ke kolizi několika jezdců, na kterou nejhůře doplatil právě Ondřej Musil. Přestože jízda byla zastavena, tak náš jezdec do další už pro poškozený vůz nenastoupil. Čest našich barev zachránili čtvrtým a pátým místem Marek Sekanina a Radek Jordák. Stylem start cíl vyhrál John Lagodny z Lucemburska, před Buddelmayerem z Německa a Szabo z Maďarka.
Touring autocross
1.FejfarŠkoda Fabia
2.VýbornýMitsubishi Colt
3.J. BartošŠkoda Fabi




Průběžné pořadí:
1. Výborný 49
2. Kárai
3. Neumann34



Super bugy
1.CallaghanRacing Buggy
2.PospíšilíkFord
3.HinnenkampVolvo



Průběžné pořadí
1.Hanák50
2.Callaghan35
3.Pospíšilík35



Buggy 1600
1.LagodnyPas Buggy
2.BuddelmeyerPas Suzuki
3.SzabóBuggy Suzuki



Průběžné pořadí:
1.Szabó 47
2. Buddelmeyer 43
3. Sekanina39





J.Lasík 8.7.2013

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar