Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Amatérští rally jezdci na Jarním Setkání mistrů

Nedělní Jarní Setkání mistrů volantu v Sosnové přinese kromě jiného i velký souboj amatérských soutěžních jezdců. Je mezi nimi mnoho zajímavých závodníků. Program bude celý den protkán soubojem amatérských rally jezdců, kteří budou závodit vždy dva proti sobě na paralelní trati autodromu.

Tito jezdci sice zatím nejsou zvyklí závodit na klasických automobilových soutěžích před velkým publikem, ale mají také jistě co nabídnout a možná jsou mezi nimi budoucí hvězdy rally.

Rozhodně pozoruhodný je věk některých jezdců. Za volantem Fordu Fiesta ST 150 se objeví teprve třináctiletý Lukáš Krupička, který se motorsportu věnuje od roku 2011 a má na svém kontě mnoho úspěchů ve slalomových soutěžích. Dalším závodníkem, zatím ještě školou povinným, je čtrnáctiletý Petr Semerád. Ten po začátcích na motokárách a s malým Fordem Fiesta už druhým rokem závodí s Mitsubishi Lancer EVO IX skupiny N4.
V letošním roce je ve hře o umístění na absolutních stupních vítězů v MOGUL Driving Cupu a v neděli jej kromě závodu samotného uvidíme i v exhibici se svým bratrem Martinem a otcem Josefem.
Dalším zajímavým juniorem je osmnáctiletý Maximilian Hönig z Německa s Toyotou Yaris, který je ve své zemi několikanásobným mistrem ve slalomu a vítěz v akci ADAC „hledáme talent Procar serie 2015“.

Pro nedělní závod jsou rozděleni do čtyř kategorií dle objemu motoru a stupně úprav automobilu, tedy vlastnictvím OTP. Ve třídě 1 pojedou nejslabší dvoukolky do 1600 ccm s OTP, ve třídě 2 uvidíme vozy nad 1600 ccm s OTP, kde vládnou především sériové čtyřkolky Mitsubishi a Subaru. Třída 3 je rezervovaná pro závodníky s automobily s objemem do 1600 ccm, ale bez OTP a vládnou jí především starší závodní automobily, jako je např. historická Škoda 1000 MB Leoše Hradila nebo Škoda 120S rallye Martina Kdéra. V této třídě ale uvidíme i moderní dvoukolky.
Divácky nejvděčnější budou nejspíše souboje ve třídě 4, kde závodí hlavně upravené čtyřkolky a tady bude největším tahákem Mitsubishi Lancer EVO VI Tomáše Hrazdíry, replika Mitsubishi Lancer WRC Vladimíra Filipa anebo béčkové Audi Sport Quattro Petra Žáčka

Pro diváky bude jistě zajímavé sledovat porovnání amatérských soutěžáků s těmi ostřílenými, kteří už mají zkušenosti se světem rally na klasických rychlostních zkouškách. Časový harmonogram Global Assistance Jarního Setkání mistrů volantu a informace o dalších akcích na autodromu v Sosnové, najdete na www.autodrom.cz a na facebooku.


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar