Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AGEUS Rallysprint Kopná vyhráli Kostka a Smékal

Tomáš Kostka s Ladislavem Kučerou na voze Škoda Fabia R5 se stali absolutními vítězi XXIII. AGEUS Rallysprint 2017 ve Slušovicích. Dvaatřicetiletý zlínský jezdec dosáhl na Kopné třetí výhry a slaví zlatý hattrick.

Populární Kopná se vrátila na soutěžní scénu po dvouleté odmlce a byla úvodním podnikem šestidílného sériálu RI OKNA Rallysprint Série, kde slavila prvenství smíšená posádka Egon Smékal, Petra Němcová jedoucí na voze Citroën DS3 R3T. Vydařený závod provázely náročné podmínky v podobě proměnlivého počasí s přeháňkami, obtížné rychlostní zkoušky ztížilo klouzavé bláto a spousta nečistot především v lesních úsecích. Z 88 posádek na startu z původně 93 přihlášených dojelo do cíle 66 soutěžících.

Favorizovaný Kostka vedl rallysprint od úvodní rychlostní zkoušky až do cíle. K dispozici měl Fabii R5 košické stáje MM Rally Team. Původem okruhový jezdec vyhrál kromě druhého průjezdu Zádveřicemi všechny rychlostní zkoušky a s přehledem ovládl absolutní klasifikaci. „Šli jsme do závodu s cílem vyhrát, a to se nám podařilo. Start se podařilo zrealizovat na poslední chvíli, nicméně všechno fungovalo perfektně. Měli jsme krásný den. Auto fungovalo bez problémů, pouze před závěrečnou sekcí jsme měnili diferenciál. Celou soutěž jsme jeli na pohodu. Letos se chci věnovat spíše testování, už za pár dnů usednu do Fabie R5 týmu Raimunda Baumschlagera. Při závodě se objevím až na srpnové barumce,“ pověděl Kostka v cíli.

Druhý absolutně dojel Jaromír Tarabus na voze Ford Fiesta R5 z týmu Ondřeje Bisahy. Nedávný čtyřicátník se objevil po delším čase opět za volantem Fordu, navíc premiérově startoval s Fiestou kategorie R5. Nakonec ztratil na vítězného Kostku 24,8 vteřiny. „Na začátku rally jsme se trochu trápili, neboť jsem chodil dříve na brzdy a utíkaly nám vteřinky. Bojovali jsme s Martinem Vlčkem v parádním souboji až do konce o stříbrný věnec. Naštěstí nám to stačilo a druhé místo jsme uhájili, i když jsme v závěru projeli na Hvozdné i příkopou za jedním z retardérů. Uvidíme, co bude dále, sezona je otevřená a budeme to řešit nárazově,“ řekl zkušený jezdec z Želechovic.

Třetí příčku absolutně a v Poháru 2+ obsadil Martin Vlček jedoucí rovněž na Fordu Fiesta R5, který ztratil na Tarabuse pouhé dvě vteřiny. Příborský jezdec jako jediný porazil vítězného Kostku na předposlední erzetě.

Těsně za stupni vítězů skončil zádveřický Antonín Tlusťák, pátý dojel slovenský jezdec Jaroslav Melichárek (oba Škoda Fabia R5). Šestý absolutně a první ve třídě 3 byl Martin Březík (Mitsubishi Lancer EVO IX), za ním skončili další jezdci na produkčních vozech v pořadí Jan Jelínek, Pavel Ševčík a Lumír Firla.

V rámci hodnocení Rallysprint série (RSS) vyhrál úvodní podnik sezony zlínský jezdec Egon Smékal na Citroënu, který se radoval z vítězství stylem start – cíl. Úřadující vicemistr rallysprintů zajel nejrychlejší čas na šesti z osmi měřených úseků a s náskokem 15,9 vteřiny bral body za první místo. „Ráno jsme vstupovali do závodu s obavami ohledně brzd, které nám na testu hořely. Závadu jsme opravili a nakonec nám to sedlo. V úvodní sekci přišel problém s roztrženým kolem, nicméně poté jsme si závod náramně užili. Dvě další sekce proběhly bez problémů, jeli jsme rychle a předvedli pěkné časy. Jsem spokojený, bylo to první svezení s touto verzí auta a dopadlo skvěle,“ řekl v cíli šťastný Smékal.

Na druhém místě skončil navrátilec na soutěžní tratě Josef Zimmermann na voze Renault Clio R3. Po dvou letech se vrátil do závodu, nejdříve zajel sedmý čas, nicméně již po první sekci se posunul na druhé místo, na kterém vydržel až do cíle.
Na třetí příčku dosáhl po výborné jízdě René Dohnal (Peugeot 208 R2), který se zároveň radoval z vítězství ve třídě 6. „

Návrat slušovického rallysprintu do kalendáře českých soutěží se vydařil, AGEUS Rallysprint měl hladký průběh a řadu spokojených diváků, kteří viděli hodnotný motoristický sport na náročných rychlostních zkouškách. RI OKNA Rallysprint série 2017 pokračuje za měsíc ve Vyškově (5. – 6. května).



XXIII. AGEUS Rallysprint 2017

1.T. Kostka – KučeraŠkoda Fabia R540:29,0 min
2.Tarabus – TrunkátFord Fiesta R5+ 24,8 s
3.Vlček – ŽákováFord Fiesta R5+ 26,8 s
4.Tlusťák, Vybíral (Škoda Fabia R5+ 1:14,5
5.Melichárek – MelichárekŠkoda Fabia R5+ 1:46,9
6.Březík – OmelkaMitsubishi Lancer EVO IX)+ 2:48,7
7.Jelínek –IngrMitsubishi Lancer EVO IX+ 2:55,9
8.Ševčík – VajďákSubaru Impreza STi+ 2:59,5
9.Firla – JůrkaMitsubishi Lancer EVO IX+ 3:54,8
10.Smékal – NěmcováCitroën DS3 R3T+ 4:18,1





RO 11.4.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar