Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

1000 mil československých se pojede v červnu

Po dvouleté pause se letos opět uskuteční vzpomínková jízda 1000 mil československých na trase Praha – Bratislava – Praha, tedy na poloviční vzdálenosti, než se v 30. letech jezdilo. Pražský Veteran Car Ckub ji pořádá ve dnech 13. až 16. června 2013.

Letošní jubilejní ročník je 80. výročím závodu 1000 MIL ČESKOSLOVENSKÝCH. Proto se Veteran Car Club Praha rozhodl připomenout závod na trati Praha – Bratislava – Praha tak, aby v maximální možné míře kopírovala trať původní.
Vzhledem k charakteru účastnících se vozidel, podmínkám a pravidlům silničního provozu se závod jede sice za plného provozu na neuzavřených tratích, jako závod původní, ale za jiných soutěžních pravidel. Nerozhoduje dosažený čas a tedy průměrná rychlost, ale spolehlivost a pravidelnost jízdy a to za striktního dodržení pravidel silničního provozu, včetně rychlostních limitů.
Trať bude zajištěna pořadateli, navigátory, kteří budou posádkám ukazovat v problematických úsecích směr. K dispozici budou odtahové vozy pro případ poruchy některého z vozidel, tak aby při případné poruše nebránilo plynulému silničnímu provozu. Závod o takové délce bude nutné proložit několika pauzami. Ty budou zařazeny tak, aby nejen poskytly potřebný odpočinek posádkám a jejich strojům, ale byly zajímavé pro veřejnost. Budou tedy vybrána místa s vysokou koncentrací veřejnosti a možností vystavení účastnících se vozidel.
Předpokládaná účast je okolo 60 posádek. Mnohé veteránské akce dnes běžně mají okolo 200 účastníků. Tato akce se však z důvodu jejího charakteru, neuzavřenosti a délky trati a nenarušení běžného silničního provozu omezí na nižší počet vozidel.
Důvodem je také filozofie jubilejního ročníku, která se vrací k původnímu charakteru závodu, kdy šlo o prověření kvality strojů. I v letošním ročníku tedy půjde především o kvalitu, nikoliv kvantitu účastnících se strojů, které tak projdou výběrem, aby byly z historického a diváckého hlediska zajímavé. Primárně budou vybírány modely vyráběné do roku 1939.

13.června
V odpoledních hodinách příjezd účastníků, prezence a přejímka vozidel – Národní technické muzeum, Praha. Slavnostní zahájení v prostorách Národního technického muzea spojené s výstavou zúčastněných vozidel


14. června
Start I. Etapy Praha – Národní technické muzeum
Cíl I. etapy Bratislava


15. června
Start II. etapy Bratislava
Cíl II. etapy Praha, Opletalova ulice
Paralelně s II. etapou závodu bude probíhat celodenní výstava sportovních a závodních vozidel pořádaná AČR - Praha, Opletalova ulice




Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar